Ремонтът в жк „Бистрица” в Дупница стопира газификацията в квартала, кметът Чимев: 5 г. не може да се разкопават новите улици

С декларация съветниците настояват пред правителството трасето на транспортен коридор №8 да премине през Дупница, преговорите ще води кметът 

Газификация на жк „Бистрица” в Дупница няма да има. Само 10% от жителите на квартала са заяви желание в „Арес газ” да газифицират домовете си. Дупничани са категорични, че разходите им за отопление чрез ток или газ са едни и същи и не си струва да дават пари за смяна на горивната инсталация. Освен всичко съществуват и други пречки, като слабото разклонение на газоразпределителната мрежа в населените места, тъй като „Арес газ” прокарва газопроводи само при заявки от страна на клиенти. Основната причина обаче е изключително скъпата инсталация, която трудно се възвръща. Всичко това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет в Дупница.

Кметът Методи Чимев предупреди, че 5 години напред дори и някой да прояви желание персонално за газификация няма това няма да бъде възможно, тъй като общината е подписала договор с Брюксел, че 5 години след завършването на ремонтите в жк „Бистрица”, които включват пресафалтиране, няма да се пипат улици.

„Предлагам парите за кастрация и залавяне на бездомни кучета, които са в размер на 40 000 лв. годишно, да ги пренасочим за газификация веднага. Нека общината осребри фактурите на „Арес газ” и да започне газификацията”, обяви лидерът на СДС Георги Георгиев.

„Вие сериозно ли говорите?”, попита го кметът Чимев.

„Няма да има газификация, а общината не може да финансира. Що се отнася до бездомните кучета, проблемът с тях е просто нерешим по сега действащия закон. Ние полагаме всички грижи в тази насока, спазваме стриктно действащото законодателство. Хващаме кучетата, маркираме ги, обезпаразитяваме ги, лекуваме ги и след 14 дни в кучкарника сме длъжни да го върне откъдето сме ги взели, включително и от площада. Да, връщаме дори кучетата на площада. Връщаме кучето обезпаразитено, кастрирано, но това не го спира да лае. Някои от кучетата, като видят дете или трудноподвижен човек, скачат. После кой е виновен? Кметът. Само че аз не мога да събера всички кучета в двора си, не мога да ги събера и в кучкарника, където има 26 клетки и 15 нови. Там работят 4-ма човека, ежедневно се купуват медикаменти. Най-лошото е обаче, че резултат няма. Няма, защото всеки ден хора идват и изсипват от колите си по 20, 30 или 40 кутрета или големи кучета. Звънят ми хора и ми го съобщават. Питам ги дали са записали номера на колата или да са разпознали хората. Отговорът е не. Така и полицията не може да си свърши работата, а потърпевши сме всички. 40 000 лв. отделям от данъците на дупничани за инжектиране, кастриране, маркиране на бездомните кучета и насмогване няма”, заяви още кметът.

„Да подарим приюта и бездомните кучета на критикарите и природозащитниците. Нека те си поемат отговорността”, отсече Костадин Костадинов, лидер на ОДБ.

Съветниците гласуваха градоначалникът да изтегли 500 000 лв. овърдрафт. Парите отиват за разплащане по европейски проекти и се възстановяват в рамките на 1 година от европейските програми.

Кметът съобщи, че през месец май ще стартира запълването на дупките из улиците на града.

„Получих няколко оферти от фирми за запълване на дупките, но прецених, че сумите са завишени. Затова съм решен да организирам конкурс, чиято цел е да се постигне занижаване на стойностите. Процедурата ще отнеме 2 месеца”, каза Чимев.

Съветниците приеха и декларация с настояване пред правителството трасето на транспортен коридор №8 да премине през Дупница. Инициативата е на ОДБ, съветниците настояват железопътното и автомобилно трасе на паневропейския път да бъде по маршрута Гюешево-Кюстендил-Дупница-София.

„Считаме, че този вариант е в пъти по-евтин за реализация и последваща поддръжка от останалите коментирани маршрути. Изпълнение му ще спомогне за привличането на инвестиции в Кюстендилска област. Областта е сред трите в страната с най-малък обем на инвестициите”, пише в декларацията. Избрана беше и комисия начело с кмета Методи Чимев, която да осъществи среща с правителството, Народното събрание, областния управител, еврокомисията и премиера на Македония.

Снимки

Шефът на „Аресгаз” Ивайло Герчев (в средата) по време на прокарване на трасето из улиците на Дупница.

Кметът Методи Чимев, председателят на ОбС Емил Гущеров и зам.- председателят Йонко Гергов (отляво надясно)