Вандали съсипаха заслона „Втора младост“ в парк „Лаго” – Самоков, каква младеж отглеждаме, питат се самоковци

 

Събрахме си пари за табели с весели надписи, приканващи да пазим гората, ножът, с който е рязан найлонът, беше пред вратата като заплаха

Пенсионери забелязали 15-годишни хлапета да се шляят в района

Вандали безмилостно съсипаха заслона „Втора младост“ в парк „Лаго” – Самоков. Цялата покъщнина на заслончето е съсипана. Найлонът, с който е покрита малката постройка, е нарязан, хранителните продукти са стъпкани на земята, размазани са по пейките и масите, храна е вадена и сваляна от рафтовете и брутално е унищожавана, с хляб и варени картофи са писани вулгарни надписи по дървената част на вътрешното пространство на заслона.

„Каква младеж отглежда Самоков, какви деца възпитават тези родители, къде е властта, къде са институциите?“ – питат през сълзи възрастните хора.

„Каква е тая злоба у млади хора, какъв е този нагон за разруха?! Днес е „Втора младост“, утре ще е нещо в центъра на града. Къде отива Самоков?“ – питат се в „Лаго”.

„Ножът, с който е рязан найлонът, е оставен на масата пред вратата. Това закана ли е, какво, да се чуди човек какво да мисли. Вече ни е страх. Страшно е, ако наистина младите хора в Самоков отиват в такава посока“ – споделят местни.

„Събрахме си пари за табели с весели надписи с приканване да се пази гората, да не се замърсява природата, да се събират отпадъците. Този заслон го направихме за всички самоковци. Тук в събота и неделя идват млади хора, идват с децата си, ползваха всичко в заслона, правеха си барбекю. Направихме и къщичка за птички. Идваше едно синигерче, даже вода му давахме. Защо се отнасят така с изграденото от нас, то е за всички? Много сме разстроени, от пейките пък са делкали и са ги съсипали…“ – добавят  хората, които се събират ежедневно в заслона на карти и раздумки.

„Идваме тук всеки ден – и през лятото, и през зимата, на никого лошо не правим и от никого нищо не искаме. Защо ни съсипват любимото място за срещи и приятни разговори? Няколко човека от нас са ги видели тези млади хора, това ли е младежта на Самоков? Така ли се възпитават децата на Самоков  – да трошат и да унищожават?“ – сипят въпрос след въпрос хората, които обичат „Лаго” и разходките в него.

Трима пенсионери са забелязали във вторник вечерта 4 момчета и две момичета да седят на пейките в близост до заслона. Пенсионерите си тръгнали към 18 часа. На другия ден сутринта намерили погрома в горската къщичка за възрастни. Две от момчетата били с голи глави, на видима възраст около 14-15 години.

Шокиращо е също, че до заслона са изкопали доста голям ров, не е известно с каква цел. Всички, които станаха тези дни свидетели на гледката, предполагат, че това не може да бъде направено от човек, който е в нормално състояние. „Или са били пияни, или са били дрогирани“ – предполагат самоковци.

За пореден път постройката се унищожава. Преди това се случи през май месец миналата година. Тогава постройката бе напълно съсипана.

Въпреки злонамереното отношение самоковци в близост до „Втора младост“ са започнали изграждане на малък параклис. Вече първите дарители са дали средства за основите.

Очакванията са полицията и други власти да вземат мерки и да открият злосторниците.