Школски директори и съветници в Дупница „жонглираха” с ромските ученици насред сесия на Общинския съвет

Виолета Инкьова
Виолета Инкьова
Тодор Петков
Тодор Петков
Христо Михалчев
Христо Михалчев
Бистра Стойкова
Бистра Стойкова

Шефът на комисията по образование към ОбС и директор на СУ „Св. П. Хилендарски” В. Инкьова заплаши със съд колежката си Б. Стойкова за думите: ОУ „Н. Рилски” става 3-тото сегрегирано училище в Дупница

Съветникът Хр. Михалчев, преподавател в ОУ „Св. Климент Охридски”: Районирането не се спазва, при нас повечето деца са от малцинството, за каква интеграция говорим?

Школски директори се заплашваха със съд в залата на Общинския съвет, след като проблемът с разпределението на децата от ромски произход из училищата в Дупница избухна като бомба със закъснител в залата, без дори да е част от дневния ред на заседанието.

„Лично ще съдя директора на ОУ „Неофит Рилски” Бистра Стойкова”, скочи общинският съветник от ГЕРБ Виолета Инкьова, която е председател на комисията по образование към ОбС и директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски” по повод изказването на колежката й, че вече три училища са сегрегирани поради близостта им до ромски квартали. По думите на Стойкова приемането на голям брой ромски деца в тях отблъсквало останалите родители.

„Бистра Стойкова се опитва да манипулира дупнишката общественост, като цитира дори неизползвани от мен думи. Навсякъде има ромски деца, но никъде не реагират по този начин като нея. Системата за прием в първи клас е в унисон с Наредба 10 на МОН, а районирането е изготвено от общината”, обяви Инкьова.

Според Стойкова обаче от години се допуска съсредоточаване на голям брой деца от ромски произход в училищата „Св. Климент Охридски“, „Христаки Павлович“, което води до отлив на деца от тези школа. Тя е категорична, че действащата в общината система за прием в първи клас не работи добре, а за да работи добре системата, децата трябва да се разпределят равномерно.

А иначе горещия въпрос повдигна Костадин Костадинов от ОДБ, без дори да има внесена докладна по проблема. В дебата се включи началникът на отдел „Образование” в общината Тодор Петков, който обяви: „Системата за прием в първи клас е изготвена след среща с директорите. Всички те са заявили готовност да примат деца от ромски произход. От най-голямо значение е интересът на децата и на родителите, не на училището. Разпределението на ромски деца из града, отдалечени от домовете, означава, че трябва да се осигури транспорт по няколко пъти в деня в зависимост от учебните часове и придружаващ учител, което е допълнително затруднение.”

От залата се чу коментар, че родителите, които избират да запишат децата си в другия край на града, в училище, което се води по-елитно, сами се грижат за транспорта.

Общинският съветник Христо Михалчев, който е учител по физическо възпитание в ОУ „Св. Климент Охридски” заяви: „Районирането не се спазва. Питам комисията по образование може ли да направи анализ на процента ромски ученици в отделните училища и възможно ли е те да се разпределят пропорционално. В нашето училище преобладаващият брой деца са от малцинството. За каква интеграция говорим, ако тази практика продължава”, попита той.

Костадин Костадинов добави, че в общината действат 7 институции за грижа към децата под различни имена с огромен персонал. „Гостувах в една такава структура, която смуче огромни средства по европроекти. В нея нямаше нито дете, нито коте, нито пък някой от щатните служители. Като разбраха, че съм там по моя си работа, разтичаха се да търсят деца да ги доведат, защото разбраха, че съм общински съветник. За една седмица намериха само едно дете, а на книга се водят 100. Случайно се озовах в офиса на тази институция, просто трябваше да прекарам ток за лично мои дела. Страшно е, не смятам, че грижата за децата през толкова много институции и училища е ефективна. И това е само малко от това, което виждам”, каза Костадинов.