Бизнесменът Иван Чапов покрива света с фотоволтаици, след Чили следва Абу Даби, САЩ, Йордания и Япония, Мексико, Нигери и др.

Иван Чапов

“Част от печалбите “Хидроенергийна компания” връща в България под формата на инвестиции в екотуризъм и спортни бази

 Първият соларен проект на компанията е с мощност 1 мВт и е съфинансиран от Норвежката програма за сътрудничество.
“Хидроенергийна компания” стартира преди десет години като малък строител на ВЕЦ, но днес работи по соларни проекти на четири континента.

 

Четири браншови организации представиха свой проект за енергийна стратегия до 2030 г.

Благоевградската “Хидроенергийна компания” строи соларни паркове по цял свят, но сега поглежда и към СПА бизнеса.

Много български фирми участват в изграждането на фотоволтаични паркове по целия свят

Компанията дава постоянна работа на 300 души, позиционирайки се в сектора като един от малкото строители до ключ.

Малко хора познават добре разпокъсания и наситен с малки участници пазар на възобновяеми енергийни източници в България. Дори да сте от тях обаче, има голям шанс името “Хидроенергийна компания” (ХЕК) да не ви говори много. Тя се занимава със строителството на фотоволтаични паркове и е вероятно най-важният играч в сектора, за който никога не сте чували.

И за това си има причина – успешният й бизнес е предимно в далечни и често екзотично звучащи дестинации като Чили. ХЕК може да се похвали като подизпълнител на проекти в много други точки на света като САЩ, Йордания, Япония и, разбира се, Европа. В бъдеще плановете й предвиждат изграждането на паркове в Мексико, Нигерия и Абу Даби. До момента 1528 мегавата от фотоволтаичните мощности, инсталирани по света, са дело именно на благоевградската фирма, а още 232 мегавата са в процес на изграждане.

Освен основния си бизнес компанията постепенно започва да инвестира и в туристическия бранш в България. През октомври миналата година тя купи хотелския комплекс “Катарино СПА хотел” край Разлог. Пак там започва и изграждането на голяма спортна база (виж втория текст).

За 10 години с много търпение

Компанията е създадена през 2007 г. с капитал от 5 хил. лв. и актив от близо 1 млн. лв. според първия й финансов отчет. Нейни акционери са Иван Чапов, който държи основния дял от 60%, неговият син Кирил Чапов, който получава 20%, и Владимир Табутов също с 20%. “Ние сме общо трима съдружници. Владимир Табутов се занимава с договарянето на международните проекти, Кирил Чапов с организацията на строителството, а аз с проектите в страната”, обяснява Иван Чапов. През 2014 г. компанията се трансформира в акционерно дружество с капитал от 4 млн. лв., като дяловете на тримата акционери се запазват в същото съотношение.

Първоначално идеята на ХЕК е да изгражда водноелектрически централи – нещо, в което Иван Чапов вече има опит, тъй като по думите му е участвал в изграждането на ВЕЦ “Пирин” с мощност от 22 мегавата, както и други водни централи. Чапов е и хидроинженер по образование. Преди създаването на новата компания той участва и в благоевградската строителна фирма “Енергоинвест 2000”. За разлика от него останалите двама акционери са току-що завършили висшето си образование младежи без много опит, но пълни с ентусиазъм. “Момчетата бяха достатъчно търпеливи, защото младите хора искат всичко да се случва тук и сега.” За тях Чапов разказва, че са били основният двигател на излизането на фирмата на международните пазари и “най-вече Табутов”, допълва той. За него Чапов разказва още, че е завършил висшето си образование в Германия, знае перфектно два езика и е много амбициозен. “За да осигури успеха на фирмата, прелита хиляди километри годишно, за да договаря проектите”, разказва още той. Кирил Чапов също като баща си е хидроинженер по образование.

По вода и после по слънце

В първите години компанията се занимава основно с изграждането на ВЕЦ. Става въпрос за около 13 централи с инсталирана мощност от 20 мегавата. В това число са 9 водноелектрическите централи на каскада “Благоевградска Бистрица”, свързани с Гриша Ганчев, с мощност от 6.4 мегавата, както и ВЕЦ “Катунци” от 3.5 мегавата, който е последното стъпало на каскада “Пиринска Бистрица”, който в момента е собственост на “Енерго-про”. Чапов обяснява, че чрез друга своя фирма той притежава три от изградените от ХЕК централи, всяка от които е с мощност от 0.8-1 мегавата.

Тъй като хидроенергийният потенциал на страната обаче е усвоен в голяма степен, компанията разбира, че ще трябва да търси нова ниша за развитие. Така, вместо към изграждането на водни централи, тя се пренасочва към фотоволтаичната индустрия, която постепенно започва да набира скорост.

Първият подобен проект е фотоволтаичен парк “Припечене” с 1 мегават инсталирана мощност, който е изграден заедно с норвежката Norsk Solkraft през 2010 г. Централата е финансирана от Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България, която отпуска 1.4 млн. евро безвъзмездна помощ при 3.4 млн. евро обща стойност на инвестицията.

Впоследствие още два проекта на фирмата са финансирани от “Иновация Норвегия”. Единият за изграждане на топлоелектрическа централа, която ще използва отпадна биомаса за гориво, и на инсталация за производство на слепени греди и дървесни пелети. Самият Табутов коментира пред “Капитал” през март 2017 г., че благодарение на професионализма на “Иновация Норвегия” и на споделения опит и ресурс “Хидроенергийна компания” работи на четири континента, а заетите в нея са над 600 в десет офиса по света.

Ключово за първия проект е, че неговото изграждане се осъществява съвместно с немската Juwi, която е един от световните лидери в изграждането на възобновяеми мощности. Това поставя началото на едно ползотворно партньорство, тъй като в бъдеще “Хидроенергийна компания” започва да работи като неин подизпълниел и по други проекти. Един от тях е за 20-мегаватова централа в Германия, изградена през 2012 г., която е най-големият фотоволтаичен парк дотогава в страната. Там са и най-многото изградени мощности на компанията в Европа (виж картата). Впоследствие ХЕК работи с Juwi и по изграждането на 25-мегаватова фотоволтаична централа във Франция.

Благоевградската компания работи по проекти в България и с други световни лидери като китайската Sky Solar, която инвестира в изграждането на два 5-мегаватови парка – “Хаджидимово” 1 и 2, през 2012 г.

За онези години подобни инвестиции в страната не са нещо изненадващо заради бума на възобновяемата енергия в онзи период в България. Този процес естествено се наблюдава и в цяла Европа, където компанията също има значителен брой проекти – в Германия, а и във Великобритания и Гърция (виж картата).

Като цяло Чапов не е склонен да говори за стратегическите партньори на компанията, тъй като по думите му конкурентните фирми могат да се възползват от техния опит. “Започва едно подбиване на цените, което е пагубно за всички компании”, допълва той.

От думите му все пак става ясно, че фирмата работи и с First Solar, която се занимава с цялостното изграждане и опериране на соларни паркове по целия свят.

Как се стига до Чили

След 2013-2014 г. интересът на компанията започва да се насочва и извън Европа, където проектите за фотоволтаична енергия стават все повече, а мащабите са в пъти по-големи. Една от причините за това е, че тази технология става все по-ефективна, което води и до спад на цените на оборудването.

“Преди да започнем да се занимаваме с изграждането на фотоволтаични паркове извън Европа, имаше доста проучвания и посещения на място и ни се отвори възможност да започнем работа в Чили”, коментира Чапов. По думите му това наистина е предизвикателство, като се има предвид, че само полетът дотам е 18 часа.

Първият по-голям проект на компанията в Чили е изграден през 2014 г. с мощност от 147 мегавата като главен подизпълнител на американската Sunedison. “Това беше най-големият проект, правен в Южна Америка дотогава”, спомня си Чапов.

Най-големият проект, изграден от компанията, обаче е в САЩ, в щата Джорджия, с обща мощност от 320 мегавата. Компанията има също така проекти в Йордания и Япония. “Сега кандидатстваме и за проекти в Мексико и Нигерия”, допълва той. Компанията има интерес и за изграждането на фотоволтаични паркове в Близкия изток, като в момента кандидатства за много голям проект и в Абу Даби.

Колко е трудно да си навсякъде

Предизвикателство особено за първите проекти извън България е, че всички специализирани машини трябва да се транспортират от България до съответните точки с кораби и самолети. Изкопната техника обаче се взима на място под наем. За някои от проектите в Чили и САЩ наемахме и фирми подизпълнители, обяснява Чапов.

Относно работниците – първоначално компанията наема само българи, но впоследствие започва да взима и местни или такива от съседни държави. Едни от най-съвестните работници по думите на Чапов са тези от Чили и Мексико. Елитните специалисти, които компанията нарича “ядрото”, обаче са единствено от България.
Чапов признава, че като цяло трудно се намират служители с нужната квалификация, а в зависимост от проектите са били наемани до 1050 души. В момента постоянно наетите работници са 300.

Според Чапов предимството на компанията, което й осигурява толкова много проекти в различни точки на света, е, че работи до ключ и е специализирана да изпълнява всякакви строително-монтажни работи, като се започне от изкопни, пътища и огради, до монтажната, електрическата част и видеонаблюдението. “Фирми, които предлагат всички тези дейности, са много малко по света, а инвеститорите търсят точно такъв вид строители като нас, тъй като с много по-малко участници проектът се осъществява по-лесно”, посочва Чапов. По думите му опитът, който компанията има, я нарежда сред 10-те топ фирми в света в този бранш. “Инвеститорите и EPC контракторите търсят точно такива строители, тъй като по този начин те се занимават с много по-малко участници в процеса. От своя страна ХЕК също наема подизпълнители за някои от дейностите”, посочва Чапов.

В бъдеще плановете предвиждат компанията да стане публична, макар и все още да не е мислено за конкретна борса. Според Чапов обаче тя все още не е дозряла до този момент, тъй като не е достигнала пълния си потенциал. Едно от нещата, които според него трябва да се подобрят в тази посока, е всички процеси по сключване на договорите да се автоматизират, което да позволи фирмата да работи и без прякото ръководство на тримата си акционери. Източник Капитал

Чист ток, чиста храна и футбол

Колкото и несъвместимо да изглежда, ХЕК успява да допълни енергийните проекти, които са основният й бизнес, като инвестира спечеленото в хотели и спортни бази в България.

През 2012 г. компанията купува малък хотел край Благоевград с 60 места. През октомври миналата година е направена още по-сериозна стъпка в този бранш със закупуването на хотелски комплекс “Катарино СПА хотел” (160 места) от Сибанк, а впоследствие и част от къщичките към тях. По думите на Чапов сделката е била за 4 млн. лв. (без къщичките), като за пълното му реновиране ще бъдат вложени допълнително още 8-9 млн. лв. Това, което прави впечатление, е, че цената е доста по-ниска от посочената в баланса на дружеството стойност на имота от 9 млн. лв., плюс 1 млн. лв. по сметки към момента на продажбата.

Идеята на новите собственици е изяло обновеният комплекс да отвори врати в средата на октомври тази година и да работи целогодишно, а не както през последните години само през зимния сезон. В него ще бъде нает персонал от 110 души.

Стратегията за развитието му пък предвижда в него, както и в другия им хотел, да се предлага само “истинска храна”, което означава използваните продукти да са изцяло собствено производство. “За целта имаме собствено производство на мляко и млечни произведения от кравеферма с 10 крави. Отглеждаме си сами и кокошки и прасета и се строи собствен кокошарник с между 500 и 1000 кокошки и пъдпъдъци”, обяснява Чапов. Зеленчуците и плодовете пък се набавят от различни фирми. “За да сме сигурни за качеството, ще има специален агроном, който ще следи цялостното производство”, посочва още Чапов.

В хотела ще се базира и производството на хляб и хлебни изделия, както и производството на жива бира, споделя Чапов.

Идеята за предлагането на екологично чиста храна всъщност не е случайна, тъй като по този начин ХЕК се надява да привлече клиенти и за бъдещата футболна база, която започва да изгражда край Разлог. Става въпрос за концесия, учредена от общината, за 35 години, за която компанията разбира случайно, а впоследствие печели търга с по-добрите си финансови условия и срокове, които предлага. Според Чапов става въпрос за инвестиция от 30 млн. лв., които ще са изцяло собствени средства.

Самият проект предвижда изграждането на 6 футболни игрища, от които четири тренировъчни и две за официални мачове с по 6 и 2 хил. места, направени по стандартите на УЕФА, за да могат да се провеждат контролни срещи. Допълнително ще бъдат направени и тенис кортове, волейболно и баскетболно игрище, както и мултифункционална зала с 1800 места. Всички тези съоръжения ще бъдат разположени върху 103 декара площ, като договорът с общината предвижда 70% от тях да бъдат завършени до петата година, а останалите впоследствие.

“Нашите планове са да обвържем спортната база с хотела и да започнем да каним топ отбори, които да тренират там и да ползват хотелската част. Ако българските отбори могат да си позволят услугите на базата и хотела, те също са добре дошли, посочи Чапов. Предполагаме, че екологично чистата храна ще е притегателна сила и за отборите”, допълва той.

ХЕК има и друга концесия – за изграждането на два футболни терена на площ от 36 декара край санданското село Левуново, като идеята е там да може да се провежда и зимна подготовка. “Проектът не е изоставен и той също ще бъде задвижен”, посочва Чапов, като уточнява, че засега не се мисли за други начинания в тази област.

Платена публикация.