Напрежение по случая “Скрипал”! Москва зададе 14 неудобни въпроса на Лондон – има ли Великобритания проби от бойното отровно вещество “Новичок”

Скрипал с дъщеря си Юлия

Руското министерство на външните работи публикува списък с 14 въпроса, изпратени чрез посолството в Лондон, до британското външно министерство във връзка със случая Скрипал. Това предадоха световните медии. Русия иска от Лондон обяснение защо й е отказано правото на консулски достъп до двама руски граждани, които са пострадали на британска територия. Дъщерята на бившия двоен агент Сергей Скрипал – Юлия заяви от болницата, че иска да говори с руския консул.

Освен това Москва пита какви противоотрови са приложени на пострадалите и как тези антидоти са се оказали в британските медици на мястото на инцидента. Москва се интересува по какви критерии е установено, че става въпрос за “руски произход” на използваното в Солсбъри вещество и дали Великобритания има проби от бойното отровно вещество, което Лондон нарича “Новичок”, уточнява БГНЕС. Освен това Русия очаква отговор на въпроса дали проби от това вещество или негови аналози са разработвани във Великобритания. Москва също иска да знае на какво основание Франция е привлечена да сътрудничи в разследването на инцидента, при който са пострадали руски граждани, като какъв Париж участва в случая и дали Лондон е уведомил за това решение Организацията за забрана на химическите оръжия.