Близки на убития Дени от Батановци излизат на протест пред посолството на Великобритания, искат да знаят кой е виновен за смъртта му

Близки и приятели на Дени от Батановци, който преди една година беше наръган смъртоносно в Англия, ще се съберат на мирен граждански протест пред посолството на Великобритания на 14 април. В общинската управа на София е било пуснато вече официално уведомление, така, както е по закон. Протестът ще е пред посолството. Повече от година близките на убитото момче чакат Темида да покаже, че има справедливост за всички. Наскоро обаче от Великобритания пристигна неприятна вест – уийството на 19-годишния Денис Петков – младата надежда на футболен клуб «Миньор 1919», остава засега ненаказано.

Припомняме, че на 11 март 2017 г. 19-годишният Денис Петков бе наръган по време на свада с участие на български роми на Острова. За убиец на младото момче се сочеше 37-годишният Михаил Добрев, който живее в неговия блок, но обвиненията срещу него паднаха заради липса на доказателства.

Буквално часове след трагедията Добрев и племенникът му бяха арестувани. Добрев бе обвинен за убийство, но не призна вината си. В по-късен етап разследването не успя да установи връзка между ножа и обвиняемия. Цитиран от английски медии, следовател Смит твърди: “Разследването не успя да установи кой от двамата в стаята е наръгал г-н Петков. Има сериозни основания за самоотбрана.” Така се сложи край на делото в Англия.

Близките чакат документите по делото да бъдат изпратени, за да може да се даде ход на такова в България. След като в Англия беше завършено делото, без да има виновен, близките му ще търсят помощта на българското правосъдие. Една от целите на протеста е именно и тази – да се задейства процедурата и най-сетне да пристигнат документите по делото.