Екстрат от див кестен предпазва от инфаркт

Екстракт от див кестен пречиства тромбите в кръвта и предотвратява образуването на нови тромби, пречиства кръвта. Много успешно се прилага за регулиране дейността на кръвоносната система, подобрява кръвообращението и оросяването на крайниците, а също така успешно се прилага при разширени вени.

Помага и при ставни заболявания и опорно двигателният апарат- колена, глезени, рамена, стави. Особено ефикасно е за нервната система и главоболие. Дивите кестени, широко известни с не дотам привлекателното име конски кестени, са едни от най-разпространените дървета из улиците, парковете и градините на цялата страна. Лечебното действие на дивия кестен е съдосвиващо, болкоуспокояващо и противовъзпалително. Има също капиляро и веноукрепващ ефект, действа и противосъсирващо. Това се дължи на ескулина, който намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. Дивия кестен е старо средство за лекуване на хемороиди, разширени вени, тромбофебит и трудно заздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване. Притежава противовъзпалителни, капиляроукрепващо, противосъсирващо действие.

Пие се по 30-ет капки профилактично всяка сутрин с малко вода или в чая с мед и лимон.

Приготвя се по лесен начин като в един буркан от 800 мл го напълваме с цвят от кестен и се залива със спирт или силна ракия. След 40 дена е чудодейна билка. Много хубав е екстрактът от плода на кестена, той се нарязва и с него напълваме половин буркан, след това се залива със спирт или ракия. След 40 дни може да го използвате като лекарство, без лекарско предписание.