Гастарбайтерът  Пламен Котев от Мламолово скочи срещу 30 лв. глоба за фар: Чул съм, че всеки полицай трябва да спре по 30 коли на ден, за да се пълни държавната хазна с пари от актове

Пламен Котев

56-год. мъж обжалва санкцията на полицията в Бобов дол: Колата ми не е била технически неизправна, защото не работи една крушка, не съм извършил нарушение

 

Шофьор от бобовдолското село Мламолово застана срещу акт за установено административно нарушение (АУАН) и наказателно постановление, с което му налагат санкция. 56-годишният Пламен Котев не е съгласен да плати 30 лв. глоба за това, че на 18 септември м.г. карал личния си автомобил „Фолксваген Поло”, като предният десен фар не светел на къси светлини. Дефектът е квалифициран от полицията като административно нарушение и техническа неизправност на автомобила, заради което санкционират шофьора. Според Котев, който е гастарбайтер в Италия, и неговия адвокат Валентин Стефанов няма административно нарушение и колата не е неизправна технически. „Не може един изгорял фар да прави колата технически неизправна и заради това да ме глобяват”, категоричен е Пламен Котев. Шофьорът описа случая така: „На 18 септември 2017 г. преди тръгване от Мламолово за Бобов дол проверих техническата изправност на автомобила. Късите и дългите светлини и на двата фара светеха. Лично се убедих в това. По пътя имаше много дупки и е възможно някоя от крушките да е дефектирала, но аз нямаше как да забeлежа това по време на движение, и то през деня, когато е светло. На арматурното табло няма индикатор със схема на осветителните тела, който да сигнализира с червени светлини, ако нещо не е наред със светлините на всеки от фаровете, пътепоказателите и стоповете. След като бях спрян за проверка, от дошлия при мен актосъставител разбрах, че десният фар на автомобила не свети на къси светлини. Връчен ми беше АУАН, а заедно с него и свидетелствата за управление и регистрация на МПС, след което бях освободен от полицейския служител и си тръгнах с колата. Автомобилът не беше технически неизправен, застрашаващ движението. В противен случай нямаше да ми бъде позволено да продължа движението с технически неизправен автомобил, а същият щеше да бъде спрян временно от движение, по силата на Закона за движение по пътищата, първоначално със залепване на предното стъкло на автомобила на стикер „Спрян от движение”. Това не беше сторено и аз нямам основания да считам, че актосъставителят не е изпълнил служебните си задължения, а именно да спре от движение автомобил с техническа неизправност, ако такава е била налице, и респективно да не допуска движението на такъв автомобил”.

На 22-ри т.м. Котев е внесъл в Районния съд в Дупница жалба против наказателното постановление от 29 септември 2017 г., издадено от началник-група в РУ-Бобов дол Емил Димитров, за санкцията. Санкционираният шофьор, който донесе жалбата и в редакцията на „Вяра”, настоява съдът да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно. Посочва съображения и аргументи за това. Сред тях са допуснати нарушения при установяването на административното нарушение и налагането на административното наказание, издаване на наказателното постановление от некомпетентен орган и др.

„Заради това избягахме от България. От 18 г. живея в Италия, където работя като шофьор. Там за несветещ през деня фар никой няма ми наложи глоба. Хората и там са като нас, българите. Има и по-бедни даже, които няма къде да живеят. Разликата е, че там има ред, а тук – не. И за това са виновни държавата, политиците. Началникът на полицията не е виновен. Не обвинявам и полицаите, които ме спряха и ми съставиха акта, нито началника Емил Димитров, издал наказателното постановление. Не познавам момчетата, а за Димитров съм чувал, че е добър човек и служител. Чувал съм обаче и друго, и то от полицаи. Те казват, че още преди 7-8 г. от най-високо ниво в МВР устно е разпоредено катаджиите да правят определен брой непредизвикани проверки и да съставят актове. Искат на служителите проверки и актове и това е държавна политика. За по-малките градове всеки полицай трябвало да спре по 30 коли на ден и съответно да има актове. Така се събират пари в държавната хазна. За да остане на работа, човекът трябва да се съобразява с разпоредбите. Смятам, че именно заради това сред глобените трябва да съм и аз”, заяви Пламен Котев.

Шофьорът е решил, че ще се бори. „Ще стигна и до европейските съдилища, ако трябва. Едно от нещата, които ще направя, е да напиша писмо до фирмата производител на „Фолксваген Поло”. Ще искам да ми отговорят на въпроса какви крушки слагат на фаровете, та при каране из дупки да изгарят и прави ли това колите технически неизправни. Убеден съм, че отговорът ще е в моя полза”, заяви Пламен Котев.