Кметът Камбитов пожела 24 часа щастие на пролетния празник на Казахстан – Науръз, в Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе сред официалните гости на тържественото отбелязване на Пролетния празник на Република Казахстан – Науръз, в Благоевград. Той поздрави посланика на Република Казахстан в България Н.Пр. Темиртай Избастин, почетния консул на Република Казахстан в България Митко Солаков и всички присъстващи пред зала „22 септември“.

Сред официалните гости на празника Науръз бяха още посланикът на Република Казахстан в България Н.Пр. Темиртай Избастин, посланикът на Русия в България Н.Пр. Анатолий Макаров, посланикът на Молдова в България Н.Пр. Щефан Горда, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков.

 „Поздравявам ви с настъпващия пролетен празник Науръз – казахската Нова година. Пожелавам ви тя да бъде мирна, спорна, плодотворна и успешна. И тъй като седем е числото символ, искам да ви пожелая 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата да бъдете щастливи. Радвам се, че община Благоевград и посолството на Казахстан превърнаха едно партньорство в дългогодишно приятелство!“, каза Камбитов. Той изрази своята увереност, че добрите партньорски и приятелски взаимоотношение между двете култури ще продължат и в бъдеще.

Пролетният празник започна с концерт-спектакъл на емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин”. Те бяха подбрали песни и танци, представящи богатството и фолклорната традиция на Югозападна България. Програмата включваше още и традиционни казахски танци, изпълнение на традиционен казахски музикален инструмент, който бе изпълнен от студентка на АУБ.