Теа Костадинова от Дупница грабна златен медал на международен конкурс в Казанлък, Ния Маркова завоюва бронз

Теа Костадинова

Възпитанички на Арт ателие „Дон Кези” в Дупница доказаха таланта си на поредна изява с международно участие.

Ния Маркова

Теа Костадинова и Ния Маркова се класираха на призови места на 21-вия национален конкурс „Малките нашенци”, провел се преди дни в Казанлък. Теа е класирана на първо място във възрастовата група от 7 до 10 г., в 1-ва категория – специализирани институции и школи, а Ния Маркова е трета – в същата категория, възрастова група от 11 до 13 г.

Конкурсът се организира от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски” – Казанлък.

„Конкурсът е с раздели – за весела детска рисунка „Малките нашенци” и за хумористична литературна творба „Присмехулници”. Оценката и класирането на участниците се извършват по възрастови групи в три категории: 1-ва категория – специализирани институции и школи; 2-ра категория – учебни заведения; 3-та категория – международно участие в три възрастови групи от 4 до 18 г. Победителите в конкурса определи жури в състав: председател Румен Рачев – художник и преподавател, и членове Иван Гайдаров – художник, и Георги Атанасов – учител в ОДК-Казанлък. Най-добрите рисунки ще бъдат включени в 21-вата национална изложба „Малките нашенци” в рамките на Чудомирови празници – Казанлък 2018 г. Награждаването на призьорите ще се извърши при откриването на изложбата на 30.03.2018 г. във Военен клуб – гр. Казанлък. За най-добрите творби се присъждат специални награди на журито за всяка от категориите, както и специални награди на община Казанлък и РУО-Стара Загора. Класираните на първо, второ и трето място участници ще получат съответно златен, сребърен и бронзов медал и диплом”, сподели преподавателят в ателието Елена Марулевска.