Работодатели: Американските централи грабят, и в наркобизнеса няма такава печалба

Обърнахме се с жалба към омбудсмана Мая Манолова заради непазарно изземване на доходи от американските централи. Това каза на пресконференция председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Договорите с централите са сключени по времето на Иван Костов и са подсилени по времето на тройната коалиция, добави той. В момента централите изземват 486 400 000 лв. за едногодишен регулаторен период – това са платени над пазарните цени, надплатено, заяви Велев. НЕК изкупува произведения от централите ток от скъпо по-скъпо, а дори когато не изкупува, плаща за разполагаемост – за това, че ги има централите. Оказва се, че по силата на договора е най-изгодно централите да работят на пълна пара, посочи Васил Велев. По думите му американските централи изземват неправомерно по 161 лв. от всяко българско семейство годишно. Точната дума за това е грабеж. Крайно време е договорите да се предоговорят, подчерта Велев.

Мая Манолова заяви, че подкрепя предложението да има законодателни промени в тази насока. Притеснителна е липсата на информация и прозрачност какво точно е предприела всяка българска институция по темата. Ще поискам пълна информация от Министерството на енергетиката, Министерството на финансите и КЕВР за това какви действия са предприети от тези институции, на каква фаза са процедурите, разполагат ли с информация какви са възможните сценарии и каква е цената, която ще бъде платена от българските домакинства, заяви Манолова. Работодателите заявиха, че американските централи работят с огромна печалба, заради което цената на тока в германския град Хамбург, например, е по-ниска, отколкото в България.

Дори в наркобизнеса няма такава печалба, подчертаха работодателите. Печалбата на тези електроцентрали е 54%-59%. Тези договори трябва да бъдат прекратени, каза Васил Велев. По думите му американският посланик е заел неутрална позиция. Велев обаче му даде съвет – да се включи енергично в този процес. Хората в България не са глупави. Тези числа ще излизат все по-често. Мая Манолова допълни от своя страна, че е важно да се чуе мнението на институциите, които водят този процес. Къде е КЕВР е другият въпрос, който ще задам, каза Манолова. Мая Манолова заяви още че ще поиска среща с ръководствата на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3. Ще поискам и пълна информация от министерството на енергетика. Какви действия са предприети и каква ще бъде крайната цена, която ще платят българските граждани. Васил Велев направи важно съобщение в края на пресконференцията. По думите му то е съгласувано с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. Вдигаме степенна на готовност за протест от жълт на оранжев, каза Велев. Готови сме да протестираме пред американските централи, така и пред ТЕЦ Варна.