Съдия Светла Пейчева осъди условно пенсионерка от Блажиево  за 300 кутии цигари без бандерол

Светла Пейчева

Подсъдимата трябва да заплати 135 лв. разходи по делото, държала цигарите у дома си

 

Пенсионерка от Блажиево бе осъдена условно за това, че държала в дома си в бобошевското село цигари без бандерол, съобщават от Районния съд в Дупница. Получилата присъда е с инициали В.Х.М., с основно образование, пенсионерка, вдовица, неосъждана. Осъдена е на 6 месеца лишаване от свобода, като съдия Светла Пейчева отлага изтърпяването на наказанието с изпитателен срок от 3 години. Подсъдимата и Районната прокуратура в Дупница са подписали споразумение за това, одобрено от съда.

На 20 март т.г. от полицията установили, че подсъдимата държи в обитавана от нея къща на ул. „Демокрация“ в Блажиево 288 кутии (5760 къса) цигари от различни марки без бандерол, какъвто се изисква по закон. Цигарите са с пазарна стойност 2160 лв., с неплатен акциз към републиканския бюджет в размер на 1167,84 лв. Престъпен е Законът за акцизите и данъчните складове.

Според решението на съда цигарите са отнемат в полза на държавата. Подсъдимата трябва да заплати 135 лв. разходи по делото за изготвена съдебно-счетоводна експертиза. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.