ГЕРБ извади нов кметски “гейт”, този път в Мездра

 

Генади Събков  отрича обвиненията, БСП засега е пас

След Хасково и Сопот този път Мездра се оказа арената на нов регионален “гейт”, както политиците наричат всеки скандал, свързан със съмнения за неправилно изразходване на общински и държавни средства.

ГЕРБ обвини кмета на общината Генади Събков в съмнения за нередности, свързани с недостроена спортна зала, получена земеделска субсидия от сина му и за изчезнал данъчен кредит от 2.6 млн. лв. Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов нарече скандала “Мездра гейт” от парламентарната трибуна и обяви, че ще сезира прокуратурата и Комисията за конфликт на интереси. От ГЕРБ поискаха и оставката на Генади Събков.

Кметът Генади Събков заяви, че не само няма намерение да я подава, но и отрече обвиненията. На извънредно свикана пресконференция на площадката на недостроената спортна зала Събков посочи, че тези случаи са от преди да стане кмет на Мездра. Той прехвърли отговорността на предшествениците на поста му, а за земеделската субсидия на сина му обясни, че Комисия за конфликт на интереси се е произнесла, че няма допуснато нарушение.

Генади Събков стана кмет на община Мездра в началото на ноември 2015 г., като бе избран с листата на БСП.

 

Спортната зала – защо трета година няма положена тухла?

 

Версията на ГЕРБ за спортната зала е следната: През 2014 г. държавата превежда 1.4 млн. лв. на общината. Тя от своя страна превежда парите като авансово плащане на избрания изпълнител на обекта. За изграждането на обекта има издадено разрешително за строеж, но до момента няма положена нито една тухла.

“Защо трета година няма една положена тухла?”, попита депутатът Александър Иванов от ГЕРБ и показа снимки. По думите му “това на практика е било безлихвен заем към изпълнителя”.

Провинението на кмета на Мездра Генади Събков, според ГЕРБ, е, че в края на 2016 г. той “издава удостоверение за отлично изпълнение на правилно изразходване на финансовия ресурс от страна на изпълнителя”, каза Иванов.

Кметът Генади Събков обясни, че първата му работа, след като станал кмет на Мездра през ноември 2015 г., била да провери кой е строил, какво е свършил и по какъв начин. По случая е сезирал окръжната прокуратура във Враца и Агенцията за държавна финансова инспекция. Районната прокуратура е изпратила материалите по случая в Специализцираната прокуратура за вземане на становище по компетентност, посочи Събков.

Агенцията за държавна финансова инспекция открила нарушения и съставила актове на предишните кметове на на Мездра – 6 акта за изпълняващия длъжността кмет Николина Кътовска, 5 акта за бившия кмет Иван Аспарухов и на временния кмет Валентин Вълчев – 2 акта, каза Събков.

Той обясни, че като добър стопанин е поискал и е наложен запор на сметките на строителите – “Галчев инженеринг” ЕООД, и на местния предприемач Тихомир Лаковски.

“Прекратих договора с тях от над 8.2 млн. лв. заради това, че залата продължава да е на кота нула”, каза кметът на Мездра. Той уточни, че до момента недостроената спортна зала е глътнала над 5.6 млн. лв.

Генади Събков призова Специализираната прокуратура да каже кой е виновен и отговорен.

 

Синът учи в Шотландия и взима земеделска субсидия

 

Бившият депутат от ГЕРБ, който не успя да стане шеф на Комисията по досиетата, Антон Тодоров обяви, че ГЕРБ ще сезира и новата комисия „Антикорупция“, която се занимава с конфликта на интереси.

От ГЕРБ питат дали има конфликт на интереси и деклариран ли е такъв, защото в периода 2011-2015 синът на кмета Николай е взел под наем от общината ниви и пасища, а за обработването им е получавал европейски субсидии. По същото време Николай бил студент в Шотландия. По думите на Антон Тодоров сумата годишно била около 16 000 лв.

Кметът Генади Събков обясни, че още през 2015 г. Комисията за конфликт на интереси се е произнесла по случая и установила, че няма такова нарушение.

 

Къде са 2.6 млн. лв. от възстановен ДДС?

 

Друг случай, огласен от ГЕРБ, е свързан с 2.6 млн. лева от възстановен на община Мездра ДДС по изпълнен през 2014 г. проект за реконструкция на ВиК мрежа.

“В сигнала до Цацаров питаме къде са тези 2.6 млн. лева от възстановен на община Мездра ДДС по проект за пречиствателна станция. Безлихвен кредит от Министерството на финансите, получен 2016 г., не е възстановен до момента, тези средства стоят в общината, за какво се разходват, не е ясно”, каза депутатът Александър Иванов.

ГЕРБ питат още и какви санкции е понесла община Мездра от страна на КЗК за неправилно проведени конкурси и класирани изпълнители и на чия финансова сметка се пишат те.

 

ГЕРБ иска оставката на кмета, той не се предава

 

“След изнесените факти за община Мездра, за мен като представител на избирателите от 6-ти МИР, за нас буди притеснение оставането на кмета на поста му. Имаме основателни притеснения, че той работи във вреда на жителите на общината. Ние считаме, че е редно той да подаде оставка, а институциите да направят проверка. За нас е морално той да се оттегли от поста”, заяви ексдепутатът Антон Тодоров в Народното събрание.

Кметът облаче няма намерение да подава оставка. “Виновен съм, че съм се родил и съм станал кмет на община Мездра. Атаките срещу мен са, защото се кандидатирах за кмет и спечелих изборите. Виновен съм, че като добър стопанин предадох материалите на прокуратурата”, каза Генади Събков.

 

Прочистването на местната власт от феодалите

 

“Има ефективност от това, което правим – прочистването на местната власт от феодалите”, констатира доволно Антон Тодоров. Като успех посочи изгонването на зам.-кмета на Сопот Николай Новаков от партията и напускането на кмета Деян Дойнов – друг от “гейтовете” на ГЕРБ.

Дойнов и Новаков бяха герои на две пресконференции на Антон Тодоров и Александър Иванов. “Задаваме въпрос – тези две лица остават ли лица на БСП в Сопот? Ще подкрепят ли БСП в Сопот искане за оставката на кмета и на зам.-кмета? Ще продължат ли общинските съветници да подкрепят налудничавите предложения на кметския екип?…”, попита Тодоров.

Междувременно от БСП-Пловдив съобщиха, че партийната организация в Сопот е потвърдила решението на Контролната комисия от 2 април 2018 г. за прекратяване на членството на Николай Новаков в партията и остро осъжда действията му, защото уронват престижа на община Сопот и левицата. Другата седмица ръководството на местната структура на БСП ще проведе среща и с кмета на Сопот Деян Дойнов, на която ще бъде обсъдено финансовото състояние на общината и ще се вземе решение.