Надзирател хванал за дрехата един от бегълците, но го изпуснал

 

Имахме оперативна информация от миналото лято за бягството на единия от избягалите затворници, Владимир Стефанов, и бяха предприети необходимите мерки. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред депутатите в сряда, където беше извикан заедно с правосъдния министър Цецка Цачева да разяснят случая с избягалите преди ден затворници от Централния софийски затвор – Владимир Стефанов и Радослав Колев.

Радев уточни, че информацията е подадена на Министерството на правосъдието. “Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора“, каза Радев.

“Има информация през 2016 година, че единият от двамата избягали лишени от свобода е бил готов или поне е правил приготовления към бягство. Реакцията на ръководството тогава е била този човек да бъде спрян от работа, където знаете, че режимът не е толкова строг”, посочи министърът на правосъдието Цецка Цачева.

“В момента се води следствие и не мога да кажа повече, но мога да кажа, че са разпитани и се разпитват в момента и са под контрол свързани лица с двамата бегълци“, допълни Радев. По думите му става въпрос за лица, които са им помагали или се очаква да им помагат.

Безспорно в случая става дума за човешки грешки. Става дума и за техническо недокомплектоване на системите за сигурност, които действат, заяви Цачева.

Наличието на човешки грешки се потвърждавало и от факта, че двамата са били въоръжени с огнестрелно и хладно оръжие, което е вкарано в затвора.

„Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяне в местата за лишаване от свобода вещи. Контрол се осъществява ежедневен от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор”, коментира Цачева.

Малко след изслушването й пред депутатите Цачева разкри пред медиите и друга подробност от бягството – последният от тримата надзиратели, през които минали бегълците, хванал единия от тях за дрехата, но го изпуснал.

След това последвал затворниците на улицата, но преценил, че ще е рисковано да използва каквато и да е сила, за да ги спре, тъй като имало засилен трафик и хора. По думите на правосъдния министър надзирателят решил, че „няма как да се действа повече в тази чисто градска среда“.

Тя информира още, че до 12 април назначената от нея комисия трябва да приключи с проверката. В зависимост от данните ще стане ясно кой трябва да понесе отговорност за „този изключително груб, тежък, криминален инцидент“.

Вътрешният министър Радев пък добави, че разследващите разполагали със следа и „по автомобила“, но нямат повече информация. „Видяхме номерата на автомобила, те са сменени, но не го намерихме“, уточни МВР шефът.

И отново увери, че в операцията по издирването на двамата бегълци са включени всички полицейски сили. Въпреки това той допусна, че те може и да успеят да излязат от България – „допускам, те от затвора избягаха“.