Манастирът в Гигинци подарява 1000 червени яйца на Великден

На Светли понеделник в Църногорската света обител ще има литийно шествие с чудодейна икона

На Великден 1000 червени яйца ще бъдат подарени на гостите на Църногорския манастир “Свети безсребреници Козма и Дамян” на брезнишкото село Гигинци. Благодетели на манастира пожелаха да се направи това и получиха благословението ми, сподели игуменът на манастира архимандрит Никанор. Според традицията яйцата ще се начервят на Велики четвъртък от монаси и духовни чеда на игумена, дошли в обителта за богослуженията през цялата Страстна седмица.
На Великден за гостите на манастира ще има и благословено ястие. През всеки от наречените Велики дни преди най-големия празник на Възкресението Христово в манастира се служат молитвените последования по устава на Църквата, както това става в светогорските манастири.
Богослуженията ще продължат и след Великден. На Светли понеделник в 9 часа ще се служи утринна служба и след нея света Василиева литургия, а след това ще има литийно шествие в чудодейната икона на Пресвета Богородица – Всецарица. Иконата беше подарена на обителта преди две години и след като престоя в катедралния храм “Св. Александър Невски” в столицата за Възкресние Христово, на Светли понеделник беше посрещната в манастира. По този повод литийното шествие за посрещането й вече е традиция. В манастирския параклис, където се пази иконата, има специална книга и в нея благодарни поклонници са споделили случаи на изцеления и облекчения на свои телесни и душевни страдания след молитви пред иконата.