Домашен козунак за Великден от известната кулинарка Соня Данова

Известната кулинарка Соня Данова предлага изпитана рецепта за домашен козунак, който чудесно може да приготвите у дома си точно за празника. Рецептите й са особено актуални в социалната мрежа и се харесват много от любителите на кулинарното изкуство. Ето и рецептата й:

Продуктите:

Около 550-600 г брашно мел за козунак, 3 яйца, като заделям единия жълтък за намазване на козунака, 160 -170 г захар, 130 мл, пр. мляко, 130 г мас – разтопена, може олио или краве масло, или смес от трите мазнини. Може да сложите настъргана кора от лимон, 2 ванилии, щипка сол, мая – 1/2 кубче, за пълнеж: мармалад, локум, течен шоколад

Приготвяне:

В купа изсипваме пресятото брашно. Слагаме солта и сухата мая, разбъркваме. Следват разбитите яйца, захарта, разтворена в топлото прясно мляко, повече от половината мазнина, ванилията и настъргана лимонова кора. Започваме да месим. След като омесим тестото, започваме да топим ръцете в мазнината, месим, тупкаме го върху плота (но не със сила), разтягаме, сгъваме, топим ръцете, месим, разтягаме само в една посока, сгъваме, тупкаме върху плота, топим ръцете и така до изчерпване на мазнината (оставям мъничко за омазняване на фитилите при сплитане на козунака. Трябва да се получи меко и еластично тесто. По него трябва да са се образували мехурчета. Ако не са се появили, потупкайте още малко тестото и месете. Оставяме го да втаса за около час-час и половина (да удвои обема си), ако в помещението е топло – и за козунака е по-добре. Аз го втасвам в микровълновата фурна. Преди да сложа тестото или козунака, поставям чаша с вода. Пускам на пълна мощност за 4-5 минути. Вътре се образува пара и става топло като във втасално. Изваждам чашата и поставям тестото или козунака. Това нещо правя 3 пъти. След като е втасало, разделяме тестото на части, в зависимост от плетката. Оформяме на топки или леко издължени фитили. Ако ще е с пълнеж, разточвате на правоъгълници, мажете с мармалад, шоколад или поставяте парченца локум (по ваш избор). Платките които сте намазали с мармалад, навивате на руло и усуквате с леко изтегляне (издължаване на фитила). Вече оформен, отново втасва. Плетете хлабаво. Когато е готов за печене, намазваме с жълтъка, към който се добавя малко мляко и олио. Печем в умерена фурна до готовност (около 170-180 градуса). Имайте предвид, че всяка печка пече различно. Готовия козунак намазваме със захарен сироп (1:1 вода и захар) и ръсим със захар. Сиропа го правя по време на втасването на козунака. След изпичане изчаквам 5 минути, мажа със сироп и ръся със захар. За сиропа: За тази доза 2 суп. лъжици захар и 4 с.л. вода. Варя до получаване на сиропче.