Художникът от Сандански Николай Делиянев нарисува дядо Добри като ангел, призна: Хората казват, че картината ги придърпва

Николай Делиянев и отец Емил с картината „Образ неръкотворен“

Българският художник в Рим Николай Делиянев от Сандански нарисува дядо Добри като ангел. Картината, на която е изобразен дарителят дядо Добри, впечатлява ценители на изобразителното изкуство, вярващи и гости на град Сандански. Творбата е част от първата самостоятелна изложба на Делиянев в България, която бе открита наскоро в южния град, акрил на платно, в стила на Делиянев „оптика арт” (oптично изкуство). Преди дни художникът публикува фотос на творбата на страницата си във фейсбук.

Творбата с образа на дядо Добри

Картината със светеца от Байлово, дарил крупни суми за реставриране и поддържане на много български християнски храмове, събра куп одобрения в социалната мрежа. Творбата е акрил на платно, в стила на Делиянев „оптика арт”, oптично изкуство. Ето какво художникът разказа за картината:

„Историята на това произведение е много интересна. Срещнах ce с отец Емил, ръководител на Българската православна църква в Рим, за да му предам една творба, създадена от мен, изобразявайки образа на Исус върху ленена кърпа, наречен „Убрус” или „Образ неръкотворен“. Това се случи няколко дни след смъртта на дядо Добри, човека, който ни учеше на добрина и обич и промени толкова много хора вътрешно и духовно. Говорейки за пагубното събитие, отец Емил ми даде идеята да създам една картина с дядо Добри като ангел, който отива към небесата. Това силно ме провокира и нямах търпение да създам произведението. Знаех, че нямам много време – подготвях се да представя мои картини в България и затова веднага се заеx да създам композицията. Приключих точно един ден преди да замина за България. Работих усърдно в продължение на две седмици, имах голямото желание да я представя на българската публика, нарекох я „Тихият ангел Vibrafusion”. На изложението много ме радваше, когато чувах от хората, че картина сякаш ги придърпва, сякаш иска да ги прегърне”. „Много съм щастлив, че създадох тази творба, защото, рисувайки дядо Добри, създадох един вид диалог с него, чрез моята четка разкрих по-добре неговата oбаятелност и енергия”, сподели още авторът.

Творбата първоначално беше изложена в Археологическия музей на Сандански, а в момента може да бъде видяна във фоайето на хотел „Cвети Никола” в града. Други 9 картини на художника са изложени в парк-хотел „Пирин” в Сандански.

Както сме писали, Николай Делиянев е роден и израснал в Сандански, но от години живее и работи в Италия. В творчеството му осезаемо присъства религиозната тематика. Носител е на много награди и отличия.