Сърбогъзи и Пръдлевци издухаха Дупница от върха в класацията с най-смешни имена на селища, и Гъзурниците напира за топ 3

Кюстендилското Долно Уйно, Чурка, Пишурка и Шушня сред най-забавните

 

Дупница вече не е градът с едно от най-смешните имена в България. Изместиха го далеч по-колоритни имена на селища и махали като Сърбогъзи и Пръдлевци. Гъзурниците също напират за топ 3 в класацията с най-смешни. „Да сме благодарни, че не сме родени в Сърбогъзи например. За Дупница има много вицове,  но се оказа, че има къде-къде по-смешни названия”, коментираха дупничани на площада пред новия цветен надпис „Дупница”,  който стана любимо място за срещи и снимки.

Хората се заливат от смях при споменаването на Сърбогъзи. Това е името на вече изоставено село в Габровско. Преди години било напуснато от последния си жител – бай Дончо, който си купил къща в съседното село Престой. Явно той е последният сърбогъзец, устискал на подигравките на хората от съседните селища. Два от кварталите на Габрово – кв. „Андреево” и кв. „Любово”, са бивши села, чиито имена преди присъединяването им са били – Търсигъзи и Гъзурниците. Произходът на името Гъзурниците не е свързан с това, което си мислите. Става въпрос за данъка „гъзурнина” – който бил специфичен за този край налог върху произведеното жито. В близост до село Гъзурниците се намира малката махаличка със звучното име Пръдлевци. Кръстена на основателя си Иван Пръдлето, естествено.

Към гореизброените селища с „горди” имена можем да добавим и дряновското село Дупините. Принос в цялостния колорит от селски имена имат и дряновските Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга, Шишня, Чуйпетлово, Тъпчилещово и Пърша.

И още имена на села с нежни имена – Шушня, Кривонос, Конска, Алкохолево, Старопатица, Дивдядово. Селищата с интересни имена се допълват от гоцеделчевското Лъжница, великотърновското Вонеща вода, но те не могат да се мерят с Вещица, Гърло, Недоклан, Сливата, Глутници, Пишурка, село Държава. Чурка е село в Южна България. То се намира в община Мадан, област  Смолян. Освен с колоритното си име (никой не помни откъде е дошло), селото се слави и с древните си корени.

Долно Уйно е село в Западна България. То се намира в община Кюстендил, област Кюстендил. Селото е разпръснат тип, образувано от махали: Курнец, Деданиковци, Цветкова, Бабабоневска, Славковци, Райковци, Моралийска, Селище, Янковци. И, разбира се, на горния край на склона стърчи не кой да е, а село Горно Уйно, по поречието на река Уйненщица.