„Пирин“ (Бл) обърна „Витоша“ в Бистрица, главният съдия даде несъществуваща дузпа за домакините

 

Отборът на „Пирин“ (Благоевград) постигна пълен обрат до 3:1 при гостуването си на „Витоша“ (Бистрица) в мач от втория кръг на Група “А” на втората осмица. „Орлетата“ губеха с 0:1 до самия край на първата част, но в крайна сметка стигнаха до важни три точки. Стефан Христов откри резултата за домакините, но с два гола на Флорент Боджадж „Пирин“обърна резултата. В края на мача пък Анти Рениа довърши домакините с трето попадение.

Двубоят бе белязан от сериозна съдийска грешка. Реферът Георги Кабаков отсъди дузпа в полза на „Витоша“, след като реши, че Преслав Йорданов игра с ръка в наказателното поле. Повторенията обаче ясно показаха, че топката се удря в главата на нападателя, а арбитърът не успя да види добре ситуацията, въпреки че бе на добра позиция.

„Пирин“ имаше доста проблеми преди днешната среща. Благов и Башлиев бяха контузени, а Сандев и Попев са наказани.

В първите минути на срещата двата тима действаха предимно в средата на терена и трудно стигаха до наказателното поле на съперника. Единствено удар на Радослав Кирилов, който премина покрай вратата, напомни за някаква опасност. Първият точен шут дойде в 23-ата минута, когато Кирилов бе оставен непокрит на границата на наказателното поле, но ударът му бе слаб и не затрудни Георгиев.

Три минути по-късно домакините откриха резултата с първото си опасно положение. Една рикоширала топка достигна до Григор Долапчиев в наказателното поле, който залъга защитник и подаде към Стефан Христов, за да засече кълбото в мрежата от вратарското поле.

Буквално в последната секунда на първата част обаче „Пирин“ изравни. След едно центриране от корнер Флорент Боджадж се пребори със защитник и засече мощно с глава топката във вратата на Георгиев.

В началото на втората част двата тима стояха равностойно на терена. В 56-ата минута домакините имаха претенции за дузпа, след като Костадин Ничев и Григор Долапчиев влязоха в спор за топката в наказателното поле на „Пирин“ и нападателят падна. Повторенията показаха обаче, че нарушение няма. Три минути по-късно все пак главният съдия Георги Кабаков отсъди дузпа в полза на „Витоша“, макар че повторенията показаха, че Преслав Йорданов не е играл с ръка, а с глава. Зад топката застана Долапчиев, който обаче нацели горната греда.

В 70-ата минута гостите стигнаха до пълен обрат. Хендерсън изведе Йорданов в наказателното поле, който от своя страна намери Боджадж успоредно на голлинията и след шпагата му топката бе за втори път в мрежата на „Витоша“.

Попадението обезвери домакините и „Пирин“ показа, че е по-опитният тим, като взе инициативата. Така дойде 84-ата минута, когато “орлетата” стигнаха до трето попадение. След едно изпълнение от фаул последва разбъркване в наказателното поле, където Рениа се оказа най-съобразителен и вкара за крайното 3:1 в полза на тима му.

В класирането „Пирин“ се изкачи до трето място в групата с актив от 29 точки. Втори са „Черно море“ с 30, но „моряците” обаче са с мач по-малко, тъй като по-късно гостуват в София на „Славия“. „Белите“ пък са с 33 и също не могат да бъдат напълно спокойни за мястото си в Първа лига. „Витоша“ от своя страна продължава да е твърдо на дъното с едва девет точки и вече се готви за плейофите за спасение.