10 факта за автомат „Калашников“, които със сигурност не знаете

АК-47 е автомат, създаден през 1947 г. от Михаил Калашников. Използван е от целия Източен блок по време на Студената война. Класическите боеприпаси са патрони 7,62 х 39 мм. АК-47 е предназначен за водене на автоматична и полуавтоматична (единична стрелба). Отличителни за него са лесната поддръжка, надеждност и простота на боравене.

Тези факти са известни и познати за специалисти в областта. Но има такива, за които едва ли сте чували. Представяме ви 10 факта за автомат „Калашников“, които със сигурност не знаете:

1. За изобретението на автомат „Калашников“ през 1947 г. Михаил Калашников получава най-голямата награда „Сталин“ I степен и орден „Червена звезда“. Размерът на премията му възлизал на 150 000 рубли (за сравнение автомобил „Победа“ тогава струвал 16 000 рубли).

2. AK -47 е бил пуснат в експлоатация едва през 1949 г. С пълното си и официално име – 7,62 мм автомат „Калашников“, модел от 1947 г.

3. През 2004 г. списание Playboy публикува списък на 50-те продукти, които променят света. Автомат „Калашников“ се нареди веднага след компютъра на Apple Macintosh, противозачатъчни хапчета и VCR Sony Betamax .

4. В съветските времена, всеки студент е бил в състояние да разглобява и сглобява, галено наречения „Калаш“.

5. Калашников влиза в Книгата за рекордите на Гинес като най-разпространеното оръжие в света.

6. В Египет има паметник на забележителния автомат „Калашников“.

7. AK -47 е на въоръжение в повече от 100 страни в света.

8. Автомат „Калашников“ присъства в гербовете на редица страни като Зимбабве, Източен Тимор, Буркина Фасо, Конго, както и в емблемата на ливанската групировка „Хизбула“. А в Мозамбик е поставен не само на герба, но и на националния флаг на страната.

9. В някои африкански страни дори кръщават децата са с името Калаш в чест на знаменития автомат.

10. В Афганистан “ AK – 47″ се нарича “Калахан“ – което в превод означава „приятел“.