Ван се вряза в тълпа в Мюнстер, има загинали и ранени, нападателят с кюрдски произход

Ван се вряза в тълпа хора в град Мюнстер към 16:40 ч. местно време. Има загинали и ранени, съобщи германската полиция в “Туитър”. Според информация, поместена на сайта на сп. “Шпигел”, германските власти смятат на този етап, че става дума за атентат.

“Водачът на автомобила се е самоубил с огнестрелно оръжие”, съобщи за АФП говорител на полицията. Той уточни, че има около 30 ранени.

Ройтерс отбелязва, че шофьорът се самоубил веднага след като е сгазил група седящи хора в центъра на Мюнстер.

В. “Райнише пост”, цитиран от ТАСС, съобщава за трима загинали и 30 ранени.  На мястото са десетки линейки, пожарни  и полицейски коли.

Стана ясно по-късно, че предизвикалият нападението мъж е оставил в камиона си своя паспорт. Според данните той е на 29 години и е с кюрдско – немски произход. Казва се Самир. Ситуацията в германския град Мюнстер продължава да е изключително напрегната. Шест от 50-те пострадали са в критично състояние. Местната полиция засега не съобщава точния брой на пострадалите, загиналите са трима. Полицията издирва взривни материали, центърът на града е отцепен. По данни на германските медии, униформените издирват още двама души, които може да са съпричастни към терористичния акт.

Мюнстер е град, в който учат много студенти, а старият му град привлича стотици туристи. Днес времето е пролетно и на площада в центъра е имало стотици хора. Събота е и пазарен ден с открит пазар там.

Даниел Коленберг, живеещ в Мюнстер, заяви за Би Би Си: “Излязох на разходка. Имаше много полицаи. Центърът беше отцепен. Имаше два полицейски хеликоптера. Поне трима човека са загинали, а над 30 са ранени. Полицията го потвърди преди малко. Все още не знаем със сигурност какво се е случило, но смятам, че е терористичен акт, тъй като там, където е станал инцидентът не е разрешено да се движат коли, това е пешеходна зона.”

Властите призоваха жителите на града да избягват центъра, за да може спасителните екипи по-лесно да си свършат работата. В района на Кипенкерл се провежда широкомащабна операция, добавя още полицията.

Министерството на външните работи е влязло във връзка с властите в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира град Мюнстер. Очаква се по-късно от министерството да излезе със съобщение за случилото се.

Българското външно министерство съобщи, че следи ситуацията около инцидента в Мюнстер, като към момента няма данни за пострадали българи. Сънародниците ни могат да се обърнат към Посолството на страната ни в Берлин на телефон +49302010922 и на Генералното консулство в Мюнхен на телефони: +498917117614 и +498917117615. Дежурният телефон в Мюнхен за почивни и празнични дни е: +491728881056.

Нападението в Мюнстер съвпада в деня, когато Швеция отбеляза 1 г. от атентата с камион в Стокхолм.