Генерал Василийй Герасимов: Ако западните съюзници стрелят по Дамаск, където има и руски военни, то ракетите им ще бъдат унищожени, с кораби или самолети

Дамаск отхвърли поредните обвинения, че използва химическо оръжие и заяви, че те звучат като “изтъркана грамофонна плоча” 

 

https://www.youtube.com/watch?v=xOcRklsRG8M

Руските въоръжени сили в Сирия са предотвратили три провокации от страна на терористите със химическо оръжие, което те използват от името на сирийската армия. “Провокациите се използват като повод за да може американците и техните съюзници да бомбандират Дамаск. В провокациите е въвлечени организациата “Белите каски”.”- съобщиха от Генералния щаб на РФ.

“Тя документира провокациите, като удостоверява, че престъпленията се извършват от сирийска армия, дори водят хора, цивилно население- жени и деца, които да бъдат снимани като жертви на химическата атака, които след това получават най- вероятно възнаграждения и си отива обратно.” Това разкри руския генерал Василий Герасимов, началник щаб на руските въоръжени сили на специална пресконференция.

https://www.youtube.com/watch?v=maKDSDb1bNc

“В Дамаск и Сирия има руски военни, при евентуални бомбандировки животът им ще бъде застрашен.”- зави генерал Василий Герасимов и добави недвусмислено: “Ако западните съюзници стрелят по Дамаск, където има и руски военни и животът им е застрашен, то ракетите им ще бъдат унищожени, като и техните носители, било то кораби или самолети.”

Руските въоръжени сили са в повишена бойна готовност. Да се надяваме, че няма да се стигне до сблъсък. Но Русия обеща твърд отговор и не се съмняваме, че такъв ще има.

По-рано съветник по въпросите на сигурността и борбата с тероризма на Белия дом Томас Босърт заяви,, че във Вашингтон обмислят възможността за нанасяне на нов удар в Сирия на фона на съобщенията за химическата атака в Дума.  В неделя ръководителятна руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко, заяви, че фейковите новини за използване на химическо оръжие в Източна Гута целят срив на операцията на сирийската армия по извеждането на джихадистите от Джейш ал Ислам от град Дума.  В МВнР на Русия са на мнение, че непотвърдените съобщения за химическа атака ще станат предлог за нанасяне на удари по правителствените сили. Още на 13 март началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов съобщи, че терористите готвят постановка с химическа атака в Източна Гута, която Вашингтон ще използва като претекст за бомбардировса на Дамаск. Герасимов предупреди, че ако в зоната на предполагаемия удар се окажат руски военни, то американските ракети и техните носители ще бъдат унищожени. Вашингтон веднъж вече е използва обвинения срещу Дамаск като повод за атака срещу правителствените сили. Така през април 2017 г. САЩ нанесоха удар по сирийската авиобаза Шайрат, след като медии обвиниха властите на Сирия в използването на химическо оръжие в град Хан Шейхун.

Дамаск отхвърли поредните обвинения, че използва химическо оръжие и заяви, че те звучат като “изтъркана грамофонна плоча”. С подобни обвинения САЩ и техните съюзници нападнаха и разрушиха Ирак. Загинаха милиони хора. В последствие се оказа, че обвиненията са лъжливи и нападението на Ирак- грешка. Тони Блеар, който подкрепи обвиненията, знаеше предварително, че са лъжливи и неотдавна се извини многократно в публични изявления. Да не се наложи и Тереза Мей да прави същото по случая Скрипал. 

Напрежението ескалира неудържимо! Ще се стигне ли до пряк сблъсък между САЩ и Русия в Сирия тази нощ… Вероятността е голяма, но засега се очертава първото сражение да е дипломатическо. Франция в  последните часове започна дипломатическа офанзива и призова спешно да бъде свикан Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията в Източна Гута. Към призива ѝ се присъединиха САЩ, Великобритания и още 6 страни. Очаква се заседанието да бъде насрочено за понеделник.

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили обвини Съединените щати неотдавна, че обучават бивши бойци на групировката “Ислямска държава” в Сирия и че опитват да дестабилизират страната, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Твърденията на генерал Валерий Герасимов, направени в интервю за вестник “Комсомолская правда”, се отнасят за американската военна база “Танф” при граничния пункт между Сирия и Ирак.

Русия казва, че американската база е незаконна и че околностите й са се превърнали в “черна дупка”, където екстремисти действат невъзпрепятствано.

“Ислямска държава” загуби тази година по-голямата част от територията, която контролираше в Сирия и Ирак. Руският външен министър Сергей Лавров каза на среща с лидера на опозиционното движение “Сирия утре” Ахмед ал Джарба, че основната част от борбата срещу групировката е приключила, предаде ТАСС.

Съединените щати не крият факта, че “Танф” е временна база, използвана за обучаване на партньорски въоръжени формирования, но за борба срещу “Ислямска държава”. Според Герасимов обаче САЩ обучават бивши бойци на групировката, които сега се наричат “Нова сирийска армия”.

Той допълни, че голям брой екстремисти и бивши бойци на “ИД” са обучавани в североизточния град Шадади, където по думите му също има американска база.

Генерал Валерий Герасимов е включен в списъка от лица на които ЕС, САЩ и Канада наложиха санкции, заради незаконната окупация на Крим. Той е и един от любимите генерали на Путин, който често му възлага да води военни паради в Москва.