четвъртък, март 28, 2024
Home Новини Свят Управляващата партия “Фидес” на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в...

Управляващата партия “Фидес” на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело!

Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, “Фидес” и нейният младши коалиционен партньор – Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията.

“Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа”, каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща.

“Високата избирателна активност премахва всички съмнения” за нашата победа, добави премиерът.

Предварителните резултати показват, че “Фидес” е спечелил 49,15% от гласовете, след преброяването на 64% от бюлетините, съобщиха от унгарската ЦИК, като добавиха, че избирателната активност е била 68,80%.

Дясната националистическата партия “Йоббик” (“Движение за по-добра Унгария”) е на второ място с 20% и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си. Той си бе поставил като предварителна цел победа в изборите, за да има промяна в политиката, но бе принуден да признае, че “Фидес отново победи”. ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе смятан за главен опонент на премиера Виктор Орбан.

Критиците на премиера Орбан твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите.

След като гласува в една от избирателните секции в Будапеща, журналисти запитаха Орбан дали той се бори срещу Европейския съюз.

“ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ”, отвърна премиерът, подсказвайки, че не одобрява политиката на брюкселската върхушка.

Според Ройтерс тази голяма негова победа може да даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз.

Орбан призова за нов проект за Европа и тотално спиране на емигрантската вълна. Той изтъкна, че страните от Централна Европа имат все по-голям принос за икономиката на ЕС, която трябва да стане по-конкурентоспособна.

Според унгарския премиер сред четирите държави има единодушие, че е в техен интерес Европа да е силна, но при запазване на независимостта на отделните страни, а не да се създават „Съединени европейски щати”.

„Европа се нуждае от нов проект. Не искаме империя, трябва ни съюз от свободни страни”, заяви Орбан.

Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Вишеградската група не иска в страни с християнски корени, да се създават мюсюлмански общности.

Полският му колега Матеуш Моравецки посочи че „силната, интегрира Европа” трябва да се гради върху група от суверенни национални държави, а не да представлява все по-централизирана федерация, каквато искат някои от западните страни-членки на ЕС.

Унгарският премиер подчерта, че имиграционната криза е усложнила задачата за обновяване на Европа и нарече „опасни” предложенията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за сключване на глобално споразумение за миграцията.

„Няма смисъл ЕС да се опитва да постигне общо становище по този въпрос в ООН, защото ние няма да бъдем партньори в това”, категоричен е Орбан.

error: Хубав ден :)