Епископ Поликарп от Кюстендил отслужи архиерейска литургия в Перник, кметът Церовска запали свещ за здраве

cof

По време на обучението си макар и да е момче,  Поликрап става част от женския Ресиловски  манастир „Покров Богородичен“

 

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, който от 29 март е викарий на Софийска епархия, отслужи Архиерейска литургия в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“. На ритуала присъства кметът Вяра Церовска и нейният екип, областният управител Ирена Соколова и десетки граждани.

„Благодаря ви, че сте тук и ще отслужите литургия за празника в нашия храм. Желая ви успех и за мен е чест ангажираността, която показвате. Много здраве и винаги да завършвате всичко, което започнете, с успехи“, с тези думи се обърна кметът към Негово Преосвещенство. Перник е първото населено място извън столицата, където епископ Поликарп служи като софийски викарий. Епископ Поликарп ще бъде пръв помощник на Светейшия български патриарх Неофит, който според църковния устав е и Софийски митрополит.

Епископ Поликарп е роден на 21 септември 1978 г. в Кюстендил. В православната вяра е възпитан в семейството му. Живее в село Блажиево, община Бобошево, и в Бобов дол.

По време на обучението си макар и да е момче, става част от женския Ресиловски  манастир „Покров Богородичен“, където помага в богослуженията и по добрия  пример на монахините пожелава да тръгне по пътя на монашеството. На 23 ноември 1996 г., когато е трета година в Софийската духовна семинария, епископ Поликарп е ръкоположен за монах. На 2 март 1997 г. става  йеродякон. Висшето си духовно  образование е завършил в Солун. Архимандрит е от  21 ноември 2008 г., а епископ – от 27. 07.2014 г., когато е и  назначен и за викарен епископ на Видинския митрополит Дометиан. След смъртта на Дядо Дометиан беше назначен за трети викарий на Пловдивския митрополит Николай и ректор на Пловдивската духовна академия.

Докато беше във Видинска епархия епископ Поликарп разви активна духовна дейност, който му спечели любовта на хората от Северозападна България. Въпреки голямата му заетост, той е отделял от ценното си време, за да идва за богослужения и Пернишкия край. Последно придружаваше патриарх Неофит на празника на Радомир на Димитровден.