Скъсана тръба при полагането на новия водопровод в жк „Бистрица“ остави стотици домакинства в Дупница без вода

Работници ни показаха амортизираните тръби при аварията в средата на март, която остави хората без вода за повече от 2 денонощия.

Ръководителят на обекта Ст. Димитров: Гл. инженер на ВиК Орманков не можа да намери крана, за да спрем водата и да отсраним аварията по-бързо

Шефът на ВиК И. Илиев: Проблем със захранващия кран за квартала ни забави, към 20 часа водоподаването беше възстановено

 

Авария остави без вода жителите на улиците “Жива вода“, „Асен Меджидиев“ и част от старите жилища. Причината е скъсан водопровод по време на полагането на новите тръби за грандиозния проект по новата ВиК мрежа в Дупница. „В 10,00 часа стана авария на захранващ азбестово-циментов водопровод на ул. „Асен Меджидиев“. Закачихме го с кофата на багера“ – каза за ВЯРА техническият ръководител на обекта Стефан Димитров и добави:

Илия Илиев

„Аварията беше отстранена за 30 минути, проблемът обаче беше, че от ВиК не знаеха или не можеха да намерят къде е спирателният кран, за да спрат водата и да започнем да работим. Затова ремонтната работа започна чак след 15,00 часа. На място беше главният инженер на ВиК Орманков, но накрая се наложи да дойде човек, който е в болничен и той спря водата. Проблемът е, че тръбата изобщо не трябваше да е там според плана, който са ни дали от ВиК, но е нормално, това е подземен кадастър. Всички аварии досега ставаха по тази причина, заради разминавания с чертежите. Хората трябва да разберат, че по време на ремонти се случват такива неща, реагирахме максимално бързо. В момента вече трябва да имат вода.“

Той уточни, че изпълнител на водопровода е „Нивел Строй“, трябва да се подмят общо 4 км тръби, до момента са сменени около 1,5 км. По думите на Димитров, както навсякъде в България, водопроводът в Дупница е в потресаващо състояние, изключително амортизиран.

Преди 17,30 часа вода нямаше само по ул. „Жива вода“. Директорът на ВиК Илия Илиев каза за „Вяра“, че в късния следобед аварията е била отстранена, като дружеството е осигурило нужните материали за това. Служители на ВиК бяха на място докъм 20 часа. „Имаше проблем със захранващия кран, който беше задържал. Той затрудни работата ни, ремонтирахме го и вече всички домакинства имат вода. Аварии ще има, хората трябва да са търпеливи“, каза Илиев към 20 часа вчера.