Славчо Чанев се срещна с четвъртокласници в Перник, питаха го: Какво вдъхновява писателя да пише?

Срещата на Славчо Чанев с четвъртокласниците от ОУ „Св. Иван Рилски”

Какво вдъхновява писателя да пише книги за деца, как се намират интересни истории, лесно ли се пише за деца – това бяха въпросите на четвъртокласници от ОУ „Св. Иван Рилски”, които днес те зададоха на писателя Славчо Чанев в Регионална библиотека „Светослав Минков”. Срещата в Голямата читалня е едно от събитията, с които Регионална библиотека „Светослав Минков” се включи в Маратона на четенето, посветен на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Пред малките любознателни ученици Славчо Чанев разказа за своето детство в селцето край Бургас, където е роден, за идването си в Перник, както и за любовта си към словото, книгите и интересното си хоби да събира стари правописни речници и помагала. Децата бяха любопитни да чуят някои от историите в една от неговите книжки за деца – „Да обичаш принцеса”. Четвъртокласниците бяха провокирани от писателя и непринудено задаваха много интелигентни въпроси и разбраха, че най-големите «съкровища» могат да търсят в себе си, сред приятелите и близките хора.

Маратонът на четенето в библиотеката продължава с още една среща с детски писател. На 17 април ще гостува детската писателка Зорница Иванова, която ще представи своята книжка „Мая и концертът на талантите”.