Шефът на ВиК-Перник Иван Витанов иска кредит от 4,2 млн. лв., ипотекира административната сграда и 10 дка имот в Радомир

Иван Витанов

Пернишкият минипарламент ще заседава извънредно във връзка с покана на управителя на „ВиК” ООД – Перник инж. Иван Витанов за участие в общо събрание на съдружниците. На него ще бъде разгледано искане за съгласие на членовете на ОСС за подписване на договор за дългосрочен банков кредит с „Търговска банка Д” АД – София. Размерът на заема е 4 200 000 лв. Той ще бъде издължаван за срок от 120 месеца. Парите ще бъдат използвани за рефинансиране на остатък по ползван от ВиК банков кредит с остатъчен дълг от 2 370 000 лева, допълнителни оборотни средства и други нужди на водоснабдителното дружество. Инж. Витанов предлага и как да бъде обезпечен новият кредит – учредяване на първи по ред особен залог върху настоящи и бъдещи вземания на дружеството (контрагенти, в т.ч. и абонати) и учредяване на ипотека върху дълготрайни материални активи – имоти, собственост на „ВиК” ООД – Перник. Сред тях са четириетажната административна сграда на дружеството и застроен промишлен имот в Радомир с обща площ от около 10 декара.

Съветниците днес ще трябва да излъчат свой представител, който да участва в работата на общото събрание на съдружниците.

Поканата вече е минала през бюджетната комисия на Общинския съвет, която е излязла с решение на сесията да бъде поканен за участие инж. Витанов, който да обясни ще се отрази ли дългосрочният банков кредит върху цената на водата за перничани и да направи отчет за досегашния кредит. Бюджетната комисия предлага да бъде даден мандат на Атанас Захариев, който да представи позицията на община Перник на насроченото за 13 април общо събрание на съдружниците и да гласува по точките от дневния ред.