Поискан 51% по-скъп нощен ток от ЧЕЗ ядоса левицата

 

Нинова нападна управляващите, те обещаха цени под лупа, а доставчикът обвини социалистите в манипулации

 

Поискано драстично поскъпване на нощния ток с 51 процента от 1 юли 2018 г. за клиентите на ЧЕЗ в Западна България провокира нова порция нападки от лидера на БСП Корнелия Нинова срещу управляващите. Правителството на свой ред обяви, че новите цени ще се гледат под лупа и ще включват само най-необходимите разходи на дружествата, а ЧЕЗ, която е в процедура на смяна на собствеността и придобиване от фирмата на Гинка Върбакова “Инерком”, обвини Нинова в манипулации и политическо говорене.

Всичко тръгна от публикуван от БСП отговор на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на въпрос на Нинова от миналата седмица. Това й даде повод веднага да попита ще плати ли народът сметката на задкулисието около сделката между “Инерком” и ЧЕЗ.

Самият Иванов заяви, че регулаторът ще защити обществения интерес и ще признае в цената на тока само най-необходимите разходи и инвестиции. Енергийният министър Теменужка Петкова отново повтори, че продажбата на активите на ЧЕЗ в България няма да се отрази върху цената на тока. Самият краен снабдител ЧЕЗ защити заявлението си, посочвайки, че то е на база инвестициите в мрежата, обосновано е и ако бъде прието, средното поскъпване на тока в Западна България ще е под 3 стотинки за киловатчас.

Всички дружества от системата не електроенергетиката внесоха в края на март заявленията си за новите тарифи от 1 юли 2018 г. за следващата една година, последната дума по които ще има регулаторът. От крайните трима снабдители само чешката ЧЕЗ не обяви какво поскъпване иска.

Сега става ясно, че за нощната енергия компанията предлага повишение с 51 процента, а за дневната – с 5 на сто. За сравнение “Енерго-Про” поиска средно поскъпване на тока с 5.5 на сто, а доставчикът в Югоизточна България ЕВН – с 6.9 процента на нощната и с 5.4 на сто – на дневната тарифа.

 

“Народът ли ще плати сметката на задкулисието?”

 

“Стои ли правителството зад продажбата на “ЧЕЗ България” на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?”, побърза да попита Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП в сряда.

“Другите енергоразпределителни дружества обявиха официално исканията си. На многократните ни въпроси за ЧЕЗ бяха давани мъгляви отговори и бяхме обвинявани в лъжа, че ще има увеличение на цената на тока за хората. Ето я истината: ЧЕЗ искат увеличение с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа”, коментира председателят на БСП. “Едните с 5%, ЧЕЗ с 51%”, посочи тя и попита: “Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?”.

“Няма никаква драма за българските потребители какво искат дружествата. За хората в България – за бита и бизнеса, има значение какво решение ще вземе КЕВР“, заяви на свой ред регулаторният шеф Иван Иванов пред журналисти по време на конференция, посветена на чистата енергия в София.

“Комисията ще вземе решение, за да защити обществения интерес“, допълни той и коментира, че различните дружества по веригата производство-пренос-разпределение и доставка на електроенергия са поискали увеличение на цените си в различни диапазони.

 

Фирми са поискали и двойни на сегашните си цени

 

“Искат се и цени два пъти по-високи от отделни дружества, било производители, снабдители или разпределителни“, каза още Иванов. “По някои от показателите едно дружество иска по-голямо увеличение, по други друго“, допълни той.

На свой ред енергийният министър коментира, че всяко енергийно дружество може да предяви искане за цени, но те се определят само от регулатора и хората трябва да бъдат спокойни.

Петкова също така увери, че смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата енергия. Тя посочи още, че сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на тези дружества, а от КЕВР и затова няма опасност за доставките на ток.

“Държавата си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни”, обяви министърката.

 

ЧЕЗ: Използват ни политически

 

По-късно от ЧЕЗ обявиха, че БСП използва внесените от дружествата на групата ценови предложения за политическата си кампания.

“Към момента делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията за бита е 8.39%, т.е. на всеки 100 лв. в ЧЕЗ остават 8 лв. и 39 ст. Останалите 91.61%, или 91 лв. и 61 ст., отиват за производството (НЕК), преноса (ЕСО), данъци и др. налози”, обясняват от ЧЕЗ.

Дружеството заявява, че в момента крайната цена на нощния ток за битовите потребители и под цената, на която то купува енергията от НЕК за 107.71 лв./мегаватчас, а я продава за 56.96 лв./мегаватчас. Затова и то предлага изравняване на нощните тарифи за стопанските и битовите клиенти, а като цяло цените за бизнеса ще бъдат намалени.