257 жертви на разбил се в Алжир военен самолет

Сред тях са и членове на семействата на военните и бойци за независимост на Западна Сахара

 

По последни данни 257 са жертвите на катастрофата на военно-транспортен самолет в Алжир, съобщи Министерството на отбраната в страната, цитирано от световните агенции.

Повечето от жертвите са военни и техните семейства, както и десетчленният екипаж на машината, допълни ведомството.

Според “Ал Джазира” сред транспортираните военни е имало и 26 членове на подкрепяния от Алжир Фронт ПОЛИСАРИО, който се бори за независимост на Западна Сахара, която Мароко счита за своя неотменна част, предаде ТАСС.

Самолетът на военните сили на Алжир падна няколко минути, след като излетя от летището на военната база в Буфарик, намираща се на 50 км от столицата, към Бешар.

Руската машина Ил-76 падна в нива и веднага след катастрофата избухна в пламъци.

Всички пътища в района на летището бяха затворени. На мястото са екипи за прибиране и идентифициране на останките от жертвите

Все още не е ясно причината за инцидента, но се предполага, че катастрофата може да е заради лошото време в района. Силен вятър и дъжд е имало при излитането на машината.

Говорител на Гражданска съобщи каза, че самолетът е трябвало да направи междинно кацане в Тиндуф, Югозападен Алжир, където живеят много бежанци от съседна Западна Сахара – спорна територия, анексирана от Мароко, предаде Асошиейтед прес.

Това е най-смъртоносната самолетна катастрофа след юли 2014 г., когато загинаха 298 души на борда на малайзийски самолет, който бе свален над Източна Украйна.

77 души загинаха преди пет години в Алжир при самолетна катастрофа отново с военни и членове на семействата им, припомня ББС.