119 души от Съюза на инвалидите от Дупница и Кюстендил скочиха срещу новите правила на ТЕЛК

119 души от Съюза на инвалидите от Дупница и Кюстендил участваха в националния протест на хората с увреждания.

 

Николина Спасова: Наши членове коментираха, че исканията не са чути

119 души от дружествата към Съюза на инвалидите от Дупница и Кюстендил участваха в националния протест на хората с увреждания, провел се пред Министерския съвет в сряда.

Протестиращи от региона на сборния пункт „Черния кос”

„На сборния пункт „Черния кос” се събрахме 14 автобуса от Дупница, Кюстендил, Благоевград, Перник и Радомир. От Съюза на инвалидите от Дупница и Кюстендил бяхме с 2 автобуса и 5 коли, общо 119 души. Имаше и хора от дружествата на слепите и диабетиците. Направи впечатление, че на митинга имаше мнозинство на глухонемите. Протестиращите бяхме общо с

около 130 автобуса. На отговорниците бяха вързани червени сатенени панделки, за да ни различават. На дясната ръка на всеки участник в митинга бе залепена кръгла оранжева лепенка. Бяхме подсигурили на хората храна, вода и десерт. Организацията беше добра, осигурени бяха и химични тоалетни, линейки. Имаше и полиция, жандармерия. И ред, много ред, при пристигането и тръгването. Най-вече нямаше никакво напрежение. Най-много бяха присъстващите от нашата организация от цяла България.

Имаше коментари от наши членове от сорта на „И все пак никой не дойде да ни чуе исканията”. Както казахме и вчера, основното ни искане е за провеждане на реална реформа, без отнемане на права и доходи”, обясни Николина Спасова – председател на Основната организация на Съюза на инвалидите (ОО на СИБ) в Дупница.

„Страхуваме се, че ще останем без доходи. С тези промени управляващите индиректно ни казват: „Вие сте излишни. За вас се правят разходи от бюджета, в който не внасяте нищо“, коментира дупничанка с двигателно увреждане.

„Управляващите казват, че броят на хората с увреждания е твърде голям, и искат той да намалее механично. Не е възможно в страната с най-висока заболеваемост и смъртност от социално значими заболявания броят на хората с увреждания да намалее. Целта на правителството е наистина това да стане механично. Води се политика за пестене на средства от държавния бюджет за сметка на най-уязвимите групи“, посочи една от недоволните, която е прикована към инвалидна количка.

Хората с увреждания искат справедлива реформа.

Припомняме, че протестът е срещу подготвената нова наредба, предвиждаща промени в правилата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

„Наредбата цели пестене на бюджетни средства, но не решава елементарни проблеми на хората с увреждания. За това говорят сроковете за освидетелстване от ТЕЛК и НЕЛК комисиите. „Хора без ръце и крака на всеки три години ходят на ТЕЛК“, коментира един от протестиращите.

Както писахме, протестът е против намерението за реформа на медицинската експертиза, която беше публикувана за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазване.

Според предвижданите промени само едно водещо заболяване ще бъде включено в решението на медицинската експертиза. Така придружаващите заболявания няма да бъдат обхванати от комплексна грижа. От организациите, представляващи хората с увреждания, са категорични, че с въвеждането на промяната се показва единствено стремеж към механично намаляване степента на увреждането.

Основните искания на организациите са концепцията за експертиза на работоспособността да бъде преработена съвместно с национално представителните организации. Те настояват още за обвързване на социалните плащания с линията на бедността или минималната работна заплата, както и да се подобри ефективността на изразходвания публичен социален ресурс.