САЩ искат още 4-ма. Цацаров: Няма да ги арестуваме

Желяз Андреев разказа, че още преди година потърсил съдействие, но не получил.

Борисов нареди спешни консултации с Вашингтон за Желяз Андреев

 

От Интерпол във Вашингтон вчера в българското МВнР бяха получени документи за задържането на още четири български лица. Две жени и 2-ма мъже. Те са установени в София. Прокуратурата обаче няма да пристъпи към задържане на лицата, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който направи изявление във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев, който е издирван от САЩ по подозрение за нарушение на търговско ембарго.

Сотир Цацаров: На този етап не следва да се задържат лицата.

Прокуратурата няма да протестира освобождаването на Желяз Андреев от ареста, съобщи още главният прокурор.

“Българските граждани трябва да бъдат защитени от българската прокуратура”, подчерта Цацаров. Той уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969 г., за които е установено от органите на МВР, че се намират на територията на София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях, е незабавно издаване на постановление за задържане.

„Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийския градски съд за временно задържане“, обясни Цацаров.

“При развитието на фактите до момента и при наличието на изводите в определението в Добрич, след като направихме и обсъждане с колегите от международния отдел във ВКС, ние стигнахме до извода, че на този етап не следва да се задържат лицата”, изтъкна главният прокурор.

„Предвижда се възможност между Министерството на правосъдието и Държавния департамент на САЩ да има консултации. Така, както са дефинирани в текста на договора, консултациите са във връзка с работата по отделни случаи. При това положение единственият механизъм, възможен, за да изпълним задълженията си по договора и да не нарушаваме правата на гражданите, министър Цецка Цачева е получила писмо от мен преди половин час“, разясни Цацаров.

“Предлагам да бъдат инициирани консултации по всеки конкретен случай – не само по четирите. Но и по случая „Желяз Андреев” между двете министерства на експертно ниво”, заключи главният прокурор.

Исканията за задържането и на петимата българи са от 2016 г., с други думи няма неотложност за предаването, както пише в договора между САЩ и България. Две години Флорида не е направила нищо, а само за 2017 г. България е предала на САЩ 3 лица”, каза още Цацаров.

Междувременно по разпореждане на премиера Бойко Борисов МВнР предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с Желяз Андреев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

29-годишният мъж от Добрич е застрашен от 20 години затвор в САЩ, след като американските власти поискаха неговото екстрадиране, защото според тях умишлено е участвал в заговор за индиректен експорт на стоки до Сирия. Той обаче просто е работил в колцентър на фирмата, която се е занимавала с този бизнес, и изобщо не бил предупреден, че има ембарго.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София Ерик Рубин. Българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев пък е поискал спешно да бъде приет от заместник-помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Омбудсманът Мая Манолова пък поиска промяна в договора за екстрадиция със САЩ. Тя се ангажира да проведе среща с американския посланик Ерик Рубин, на която да обсъдят казуса на Желяз Андреев. Освен това Мая Манолова ще изпрати препоръка до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в която ще настоява за сформиране на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ в контекста на защита правата на българските граждани.