6 души са починали, 23 ранени на магистрала “Тракия”, “Рено” се вряза в автобус!

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1878443915559135/

 

Един от управителите на фирмата “Юнион Ивкони” Иван Добрев каза, че автобусът на фирмата е чисто нов, произведен през 2017 година. „Аз не съм разследващ орган. По първоначални данни пътник се е обадил, че лека кола се е завъртяла, не знам от другото пътно платно ли е, от същото ли е, някаква жена е карала, тя е жива и доколкото знам е дала показания пред полицията, че е изгубила контрол над колата, удря се в рейса и го обръща. Автобусът е чисто нов, в пълна техническа изправност.“, каза той.

“Преди да се яви на работа днес, водачът, който е на 33 години, е почивал три дни, не е карал с превишена скорост, точно скороста е 93 км.ч.”- заяви изпълнителният директор Георги Атанасов. 

Пътниците са били без колани, става въпрос за занижен контрол на МС, няма действащо звено, което да контролира небрежности, законите и наредбите са под всякаква критика, заяви Настимир Ананиев, бивш председател на комисията по транспорт.

Автобус се е преобърнал на АМ “Тракия” при Вакарел в платното в посока София. На мястото на катастрофата са изпратени 14 линейки, от Центъра за Спешна медицинска помощ – София. Според постъпилите сигнали пострадалите са над 20 души. 6 вече души са починали, 4 са в критично състояние, между тях и едно дете. Детето е в “Пирогов”, то е добре, казаха лекарите. По първоначални данни, автобус се е преобърнал встрани от пътя. Информацията е разнопосочна, непрекъснато се променя цифрата на пострадалите и починалите. Автобусът е пътувал е от Бургас за София. Най- добрите шофьори на фирмата и в България държат линията на “Юнион Ивкони”.Тежка катастрофа с автобус е станала на 27-и километър след “Траянови врата” преди Ихтиман.

Бял Мерцедес на “Юнион Ивкони” е катастрофиралият, след като Синьо Рено се е врязало от дясната страна на автобуса и заради това се е достигнало до инцидента. Реното е с плевенска регистрация.  В момента пожарникари се мъчат с кран да вдигнат автобуса, за да извадят жена.  Според сигналите в Спешна помощ има над 20 пострадали, част от хората все още са в преобърнатия автобус. Линейки са тръгнали от Ихтиман и Елин Пелин, както и от София. Ранените ще бъдат закарани в Окръжна болница “Света Анна” и „Пирогов“.

От ръководството на “Юнион Ивкони” изразиха съболезнование, съчувствие и съпричастност към близките на жертвите и мъката на страдащите.

Междувременно стана още една катастрофа в съседното платно. Две коли са се ударили, няма пострадали.

Ранените имат нужда от кръв.

Главният секретар на МВР Младен Маринов е на място на инцидента. И в двете посоки има километрични задръствания.

И в момента продължават опитите на спасителните екипи да извадят пострадали хора под преобърналия се автобус на магистрала „Тракия“ до Вакарел. До тежкия инцидент се е стигнало след леко ПТП с автомобил, при което автобусът е излязъл от пътя и се е обърнал в канавката, съобщава БНР.   Големият брой на ранените и жертвите идва от това, че е паднал и хората са попаднали от него.  По магистрала „Тракия” с посока София почти не се виждат коли. От „Цариградско шосе“ е направено трасе за линейки, които минват през 4-5 минути. Част от тях вече се връщат и към столицата.   Една от версиите за случилото се е умора на шофьора на автобуса.   Почти всички болница в София са на крак, извозват се ранените.   Образувало се е гигантско задръстване по магистрала в посока Бургас. Полицията е отбило движението. На практика не може да се премине. Има полицейски кордон.   На място са пристигнали 4 пожарни. Пожарникарите режат автомобила, за да извадят пострадалите. Пристигнал е и специален автомобил, който по-късно да издърпа авариралия автобус.   Катя Сунгарска, говорител на „Спешна помощ“ уточни, че линейките са 14. „Вече имаме информация, че първите линейки са извозили първите пациенти към болниците и вече са се върнали за повторен курс“, посочи тя.   „Повече от 20 са пострадалите. Имаме информация за 6 починали“, допълни тя. Сунгарска каза, че има едно подстрадало дете, но не знае в какво състояние е.   „Нашите лекари в момента извършват поредното геройство. Всички болници в София са включени в координационния екип, който сме създали“, изтъкна тя.   „Много е тежък инцидентът и е много динамична ситуацията“, каза няколко пъти Сунгарска. Един от управителите на фирмата “Юнион Ивкони” Иван Добрев каза, че автобусът на фирмата е чисто нов, произведен през 2017 година. „Аз не съм разследващ орган. По първоначални данни пътник се е обадил, че лека кола се е завъртяла, не знам от другото пътно платно ли е, от същото ли е, някаква жена е карала, тя е жива и доколкото знам е дала показания пред полицията, че е изгубила контрол над колата, удря се в рейса и го обръща“, каза той.

Никой не знае какво е състоянието на жената в реното, нито на шофьорът на автобуса.

Георги Атанасов, изпълнителен директор на “Юнион Ивкони” заяви: Реално е имало удар в автобуса. Шофьорът ни е карал с нормална скорост от 93 км., автобусът ни е нов, произведен 2017 година, отговаря на всички технически изисквания. Според разказа на шофьора ми, Рено се е завъртяло и се е ударило в автобуса и го е изтласкало от пътя. Изразявам своите съболезнования към близките на починалите и пострадалите.Сега имаме нужда от кръв и сили, за да облекчим страданията на ранените и да спасим живота им. Лекарите също имам нужда от помощ, нека да съдействаме всички.”

Шестима души са загинали на място в адската катастрофа с автобус на магистрала Тракия. Сред тях няма деца. 22 са ранените, които са настанени в болници в София. Има едно пострадало дете. Към момента няма информация за починали в болничните заведения. Това каза главният секретар на МВР Младен Маринов по време на изявление от мястото на тежкия инцидент. Тепърва ще се установява самоличността на загиналите. Работи се с двамата шофьори на превозните средства, които в момента дават своите версии за случилото се. Извършват се следствено-процесуални действия за изясняване на причината за катастрофата. Данните са, че автомобилът е влязъл в съприкосновение с автобуса, стана ясно още от думите на главния секретар.   Той уточни, че първият сигнал за инцидента на аутобана е подаден в 11.18 часа, а реакцията на всички служби е била много бърза.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NeEoVHeifaQ

Ето и кадри на лекият автомобил “Рено”:

Почти минимални са щетите по Реното, заради което автобус се обърна на АМ “Тракия” и причини смъртта на поне 6 души. Читателка на ВЯРА изпрати снимки от мястото на катастрофата, на които се вижда автомобилът. По думите на жената след часовете прекарани блокирани на аутобана, движението е било пуснато по обходен маршрут, но там също се е образувало голямо задръстване. “С 5 км в час се движи колоната с прекъсвания. Мантинелата в срязана, за да мине движението и в насрещните платна. От София пътуващите са отклонени по обходен път”, обяснява тя.

Водачите на автобуса са били Георги Георгиев и Веселин Георгиев, който е управлявал в момента на ПТП-то. И двамата са с валидни документи, отговарят на всички изисквания, каза Ивайло Москов, министър на транспорта и добави: “Не е задължително ползването на колани.”

Видео от пресконференцията на двамата министри:https://www.facebook.com/actualnocom/videos/10156102100230498/

Министър Николай Нанков е категоричен, че магистралата е в перфектно състояние и няма причина инцидентът да е заради инфраструктура.

 Възмутителни примери обаче как не се отразява такава трагедия дадоха  серия национални телевизии. Не може да показваш в националния ефир потресаващи кадри на ранени хора трагичен инцидент, не може репортер с камера да се блъска без да знае какво точно ще покаже и дали няма да има и голи тела или премазани. Стотици читатели се обадиха на редакционните телефони, за да съобщят, че са плакали от ужас и са потресени от поведението на операторите, репортерите и редакторите на телевизиите. “Това е ненормално! Хубаво е да се покаже, но не и по този начин” – категорични са читателите ни. Ето един потресаващ репортаж, достоен за санкция:

https://www.facebook.com/wbjournalist/videos/1405612696250860/