Водачите на преобърналия се автобус Георги Георгиев и Веселин Георгиев с валидни документи и пълна изправност

Веселин Георгиев е дългогодишен служител във фирмата и с висок професионализъм

Водачите на автобуса са били Георги Георгиев и Веселин Георгиев, който е управлявал в момента на ПТП-то. И двамата са с валидни документи, отговарят на всички изисквания, каза Ивайло Москов, министър на транспорта и добави: „Не е задължително ползването на колани.“   “Вероятно се касае за инцидент с друго превозно средство. Катастрофиралият автобус притежава удостоверение за техническа изправност. Техническият преглед е направен на 6 февруари 2016 г. Разполагаме с видео и снимки от провеждането на самия технически преглед на автобуса.” Това  заяви министърът на транспорта Ивайло Московски на специална пресконференция във връзка с катастрофата на АМ “Тракия”, при която загинаха няколко души. Автобусът е вписан в лиценза на превозвача също, добави Московски и отново повтори, че автобусът има преглед с всички необходими документи. Как не се отразява трагедия – злощастен пример от българската действителност. Катастрофа между автобус и лек автомобил на АМ “Тракия” взе няколко човешки жертви и както обикновено в такива случаи прикова медийното. “Екипът, който е в офиса на компанията трябва да провери дали е изрядна цялата документация за извършването на целия курс на автобуса. За това дали има медицински преглед, технически преглед и графиците за работа дали са спазвани. Към момента е установено е, че има валиден пътен лист. Двамата водачи, които са били вписани, са Георги Георгиев и Веселин Георгиев. Водачът, който е управлявал автобуса е Веселин Георгиев. Водачът на автобуса има валидна карта за квалификация до 2019 г., валидно удостоверение за психическа годност до 2020 г. Водачът притежава всички необходими изисквания, за да може да се извършва тази професия”, допълни още Московски.

Ето го талона за технически преглед на автобуса. В момента два екипа на “Автомобилна администрация” са на мястото на инцидента, както и прокурор и следователи. Извършва се техническа експертиза на самото място на инцидента. Друг екип заедно с екипи на МВР са в офиса на “Юнион Ивкони”. На въпрос дали в автобуса е имало колани министър Московски отговори, че фабрично би трябвало да има, но няма точна информация. Московски уточни, че към момента не е задължително да се използват колани. МВР съобщава за 6 загинали в катастрофата край Вакарел 6 души са загинали на място, а 22 лица са настанени в три болници в София след тежката катастрофа на автомагистрала “Тракия”. “Лицензът се отнема, когато има причини за това нещо. В момента чакаме да си свършат работа разследващите органи. Ако в причините влизат нарушения от страна на фирмата ще се вземат и съответните мерки”, каза още Московски в отговор на въпрос дали ще бъде отнет лиценза на “Юнион Ивкони”. Припомняме, че през ноември 2017 г. имаше друг инцидент с автобус на фирмата край Ямбол. От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че състоянието на пътната инфраструктура не е причината за катастрофата. Трима от пострадалите в катастрофата край Вакарел са във ВМА Три жени – на 62, на 24 и на 33 години, пострадали при катастрофата край Вакарел, са приети във ВМА.Той допълни, че ще бъдат положени всички усилия до 17.00 часа днес да бъде пуснато изцяло движението по автомагистралата, което до настоящия момент се осъществява в едната лента.

Министър Николай Нанков е категоричен, че магистралата е в перфектно състояние и няма причина инцидентът да е заради инфраструктура.

 Възмутителни примери обаче как не се отразява такава трагедия дадоха  серия национални телевизии. Не може да показваш в националния ефир потресаващи кадри на ранени хора трагичен инцидент, не може репортер с камера да се блъска без да знае какво точно ще покаже и дали няма да има и голи тела или премазани. Стотици читатели се обадиха на редакционните телефони, за да съобщят, че са плакали от ужас и са потресени от поведението на операторите, репортерите и редакторите на телевизиите. „Това е ненормално! Хубаво е да се покаже, но не и по този начин, без да знаеш какво ще изскочи и да стресираш ужасени и без това хора с въпроси, докато те не могат да дишат. “ – категорични са читателите ни. Ето един потресаващ репортаж, достоен за санкция:

https://www.facebook.com/wbjournalist/videos/1405612696250860/