Каракачанов: С военни удари не се решават проблеми, КСНС е свикан правилно

Каракачанов: Без армия няма държава

 

Ако чакаме само заради изменението на ситуацията някъде по света да се подготвяме, значи сме много “боси”.

Армията има своите планове, по които работи, подготовката си тече регулярно, не заради това, че някъде има някаква ситуация, а заради това, че някъде може да възникне такава. Това коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. Той беше попитан дали има промяна в плановете за подготовка и учебната дейност в армията във връзка с изменената ситуация около Сирия в района на Близкия изток.

Някакви радикални изменения няма, каза министърът и поясни, че нищо конкретно не е променяно. По думите му армията не е институция, която трябва да реагира като “пожарна команда”, а се подготвя според утвърдените за годината планове.

Към момента, в който разговаряме, подобни искания не са постъпвали – нито в Министерството на отбраната, нито доколкото ми е известно, поне до снощи, в МВнР, каза Каракачанов, попитан дали към България има искания за политическа подкрепа или за въздушни коридори, за някаква логистика.

На въпрос какви са индикациите и прогнозите по линия на подчинената му служба “Военна информация”, министърът на отбраната коментира, че както винаги има няколко сценария. Единият е това, което забелязваме от снощи и от тази сутрин – леко смекчаване на тона между САЩ и Русия. По думите му има и сценарий, при който може да се стигне до вариант на нанасяне на удари или впоследствие активизиране и на сирийски или евентуално на руски ПВО.

Мнението на Каракачанов е, че най-разумният вариант е да се търси разумния и мирен компромис. Според министъра с военни удари не се решават проблеми, особено в такава ситуация с продължаващия от няколко години конфликт в Сирия.

Попитан дали международната обстановка налага свикването на Консултативния съвет за национална сигурност и изграждането на обща позиция по отбраната, Каракачанов отбеляза, че КСНС вече е насрочен от президента за 19 април и една от темите е тази. Мисля, че правилно е свикан, коментира Каракачанов. Редно е в такава ситуация всички власти да изговарят проблемите и да имат общи позиции, коментира министърът на отбраната, който участва днес в отбелязването на 106 години от създаването на Военната академия “Г. С. Раковски”.

Членството в НАТО ни осигурява сигурност, но ние не можем да бъдем фактор без свои способности в този съюз. Ако искаме да бъдем уважавани като армия и като партньори, уважавани като държава, трябва да се стремим да изградим онази армия, която ще може да изпълнява задълженията си и ще бъде уважаван член на пакта, армия, която ще респектира потенциалните фактори, които застрашават нашата национална сигурност и териториална цялост, заяви министърът на отбраната пред аудиторията.

Без армия няма държава, категоричен е Каракачанов.