На Светли петък долнобанци се събраха в подножието на хълма Градището край Долна баня, разливаха за здраве 400 кг. курбан

Венетка Банаджийска, Димитър Стойнов и Ивайло Попов дариха по агне за чорбата, жертва паднаха и над 100 пилета и кокошки, дарени от долнобанци

На Светли петък долнобанци се събраха в подножието на хълма Градището, където е съграден старият параклис в чест на Света Петка и новата църква на името на светицата за традиционния курбан.

Празникът започна с тържествена света литургия, водосвет и литийно шествие около храма, отслужена от енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров. По- късно той освети и специално приготвения за празника пролетен курбан от 400 кг. За него Венетка Банаджийска, Димитър Стойнов и Ивайло Попов дариха по едно агне, а от църковното настоятелство при храм “Успение на Пресвета Богородица” в рилския град закупиха една овца. Над 100 пилета и кокошки пък дариха за пролетната чорба миряните от Долна баня, както и подправките за курбана.

За направата на курбан чорбата и тази година се погрижиха главният готвач Кирил Драганов и неговите помощници Цветан и Георги Рашкови, Ивайло Банаджийски, Васил Костадинов, Петър Драганов, Димитър Стойков, Кръстьо Димитров, Здравка Симонова, Здравка Дамянова, Цветанка Драганова, Маргарита Драганова и Ягода Павлова.

Долнобанци запалиха свещ за здраве и се поръсиха със светена вода в новата църква, не пропуснаха да се помолят и във възстановения стар  параклис след пожара миналата година, който вече има нов облик благодарение на благочестивите християни от рилския град, които дариха пари и материали за неговия нов живот.