8 години затвор за овчаря Н. Алексиев от Микрево, съсякъл с брадва съселянина си Манолски

 

Манолски не искал животните да пасат в лозето му, на молбата палача отвърнал: Завзел си много земи, ще те закопам с кирка

 

 

8 години затвор за атака с брадва получи 59- годишният овчар от село Микрево Н. Алексиев. Мъжът е обвинен, че нападнал И. Манолски, който заявил, че не желае овцете на подсъдимия да пасат в лозе му.

Алексиев е осъден за извършен убийство (престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 и 2 от НК).

Всичко започнало през февруари 2015 г., когато Манолски възроптал срещу животните на нападателя си, като заявил, че не иска да пасат в лозето му, защото ще го съсипят, и помолил да изчака да прибере реколтата. На молбата Алексиев отвърнал, че е завзел много имоти и заплашил да го „закопа с кирка“.

Навръх Трифон Зарезан, собственикът на лозята събирал пръчките, останали след подрязване на лозовите насаждения. Мъжът запалил стара трева и храсти, намиращи се в неговата ливада до лозята. Тогава се появил Алексиев, който приближил Манолски. Той вдигнал носената с него малка брадва и нанесъл удар с острата част на оръдието в главата на мъжа. От силния удар пострадалият политнал напред и паднал по гръб, като успял да вдигне ръка, за да се предпази. Тогава нападателят му нанесъл още два удара, след което го изритал по тялото с крак и избягал.

На виковете на пострадалия се отзовал работещ наблизо съсед, който успял да го качи в автомобила си и го закарал при семейството му, което подало сигнал за случилото се на телефон за спешни случаи 112. На Манолски била оказана незабавна медицинска помощ, след което той бил транспортиран до МБАЛ Благоевград, а впоследствие хоспитализиран в УМАЛСМ „Пирогов“ в гр. София.

От заключението на съдебно-медицинска експертиза се установява, че на пострадалия Манолски е била причинена закрита черепно-мозъчна травма, голяма порезна рана на лявата ушна мида и увреждания между пръстите и по повърхността на дясната ръка. И трите удара са били нанесени с умерена към значителна по интензитет травмираща сила.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.