Шефът на „Бърза помощ” Георги Гелев: Линейка от Ихтиман е долетяла за 10 мин. на мястото на трагедията на „Тракия”

За 25-30 минути събрахме 14 екипа, полицията осигури коридор за линейките, петък винаги е най- трудният за Спешна помощ

 

“Работя от 24 години в „Бърза помощ“. Петък винаги е бил най-трудният ден. За всичките години, в които съм работил тук, петък е изключително тежък ден за „Бърза помощ“. За „Бърза помощ“ всичко се случва все в петък”. Това каза на извънреден брифинг по повод катастрофата край Вакарел директорът на “Спешна помощ” Георги Гелев и обобщи “Имахме работа, свършихме я! Свършихме я по най-правилния начин, по най-добрия начин”.

“В крайна сметка сме организирали спасяването на тези хора по най-бързия възможен начин. В 11:20 е постъпило обаждането. Линейката от Ихтиман е била в 11:30 на мястото на инцидента. В 11:45ч. два екипа от София са стигнали на това място – това са реанимационните ни екипи, които са извършвали триажа на място. Мобилизирани сме до 25-ата минута общо 14 екипа, отишли там. Взели са 21 човека. Двадесет и вторият – момиче, е дошло в „Света Анна“ със собствен превоз.

Има шест починали, 5 от които са жени и един мъж. Имената им все още не са известни, допълни Гелев. Хоспитализирани са 21 души.

“Половината от тези 21 човека са постъпили в различните болници, в изключително тежко състояние. Организационно това спасяване на тези хора беше проведено изключително добре. Пълно съдействие имаше от страна на полицията, с осигуряване на коридор за линейките и пълно съдействие от страна на директорите на болниците. Част от тях даже не изчакаха аз да им се обадя, а вече разбрали, ми се обадиха и казаха: „Готови сме, чакаме“. В “Пирогов” само бяха освободени 10 операционни и чакаха пострадали. Същата е ситуацията в Окръжна болница „Света Анна“ и във Военна болница. Колкото и да са ни малко екипите, в този момент, трябва да ви кажа, че да се концентрират в рамките на 25-30 минути 14 екипа на нещо, което се намира на 27 км от София, е доста трудно”.

Шефът на „Спешна помощ“ обясни, че последната линейка е докарала в болница и шофьора на бус, който е катастрофирал в другото платно на магистралата: “Той е 22-рият, който ние сме хоспитализирали. В различните болници може би ще има други числа, тъй като има хора, които са отишли не с линейка”.