Ето я 29- годишната Цвета, експерти: Ударила е предна гума на автобуса на “Юнион Ивкони”

Жената, която шофира автомобила, ударил странично автобуса на магистрала „Тракия” вчера, остава в ареста за 72 часа. В понеделник прокуратурата ще иска постоянна мярка „Задържане под стража”. 29-годишната Цвета Таскова е обвинена в причиняване на ПТП с повече от двама пострадали.

Според експерти, най-вероятно Цвета е ударила с реното си предна гумата на автобуса и така го е преобърнала.

При инцидента загинаха шест души, а 26 бяха ранени. Над 8 часа е продължила операцията на най-тежко пострадалата жена. Петима души все още са с опасност за живота.

Автобусът се преобърна в канавката след като беше ударен странично от лек автомобил.

Най-малката жертва на катастрофата е 16-годишна ученичка от езиковата гимназия в Стара Загора. В автобуса загинаха помощник-треньорка по волейбол на 49 години, още една жена от Стара Загора, на 43 години, както и 31-годишна учителка от Сливен, както и 50-годишна жена от Бургаско. Почина и 46-годишен мъж от община Руен.

За по-малко от 24 часа е направена техническа експертиза на колата на 29-годишната жена. Тя остава в ареста и ще отговаря за причиняване на произшествие на пътя, при което са пострадали повече от 2 лица.

През 2016 г. й отнемат книжката за 10 месеца заради употреба на алкохол.

Според прокуратурата – автомобилът е бил в изправност. Шофьорът на автобуса има няколко леки провинения на пътя.

„След като няма повреда техническа, в автомобила, приемам, че е бил изправен и ПТП–то се дължи на субективните й действия”, съобщи наблюдаващия прокурор Мирослав Ангелов.

За да се изясни напълно ситуацията на пътя в момента на сблъсъка, от прокуратурата призоваха за помощ – всички граждани, които са станали свидетели, да се обадят на телефон 0886 88 25 31.

Засега няма основна версия за трагедията. Багажът на пътниците е бил равномерно разпределен. Продължават и разпитите на пострадалите.

Възможно е да има техническа неизправност на автобуса, възможни са няколко версии в зависимост мястото на удара.

Сблъсъкът е бил по средата на рейса. Според първоначалните версии ударът е довел до изтласкване от пътното платното платно и преобръщането. Според топ следователя Георги Илиев обаче единствено сблъсъкът между двете превозни средства не може да доведе до преобръщане на тежкия автобус.

„Ако се удари Реното 1 тон и автобуса – 12-13 тона, ако се ударят борд в борд, лекият автомобил много трудно може да допринесе за промяна движението на рейса”, заяви Илиев.

Според експерта до преобръщане може да се стигне единствено, ако задната гума на рейса е минала през предната дясна гума на колата.А до удара се е стигнало най-вероятно заради неправилна маневра на 29-годишната жена зад волана на реното.„Това, което виждам е, че десният борд на реното е повреден, даже и задният десен стоп. Вижда се, че предната дясна гума е силно повредена, гумата е спукана. Експертизата ще докаже дали гумата е спукана преди или по време на удара”.

Автоекспертизата на автобуса ще е готова до два месеца.

Според експерти крайно време е да се осъществява контрол за поставянето на колани и в автобусите, а задължение на шофьорите и стюардите е да следят дали то се спазва.

14 април е ден на национален траур в България. Днес почитаме паметта на жертвите от катастрофата на магистрала “Тракия”.