Каракачанов: Няма недоверие между партньорските служби в НАТО

Красимир Каракачанов

 

Ударът по Сирия е еднократна военна акция, целяща да респектира правителството в Дамаск, а не дългосрочна военна кампания, смята министърът

 

Няма недоверие между партньорските служби в НАТО, заяви в предаването „Неделя 150“ вчера вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Относно предварителната информация по ударите срещу химически цели в Сирия той уточни: „От нашите партньори се знаеше горе-долу таймингът в следващите 72 часа, така че конкретно за приблизителното време е информация, която получихме от нашите служби“.

Индикациите от Сирия към момента са, че това е еднократна военна акция, целяща да респектира правителството в Дамаск, а не дългосрочна военна кампания, след която да следва и сухопътна операция, подчерта военният министър. По думите му „разрастване на войната в Сирия би било фатална грешка“.

Красимир Каракачанов определи правителствената декларация за военните удари в Сирия като „умерена“. Преди предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност идната седмица той открои темата за проектите за превъоръжаването и модернизацията на българската армия.

„Една от темите ще бъде за проектите за превъоръжаване, за модернизация на българската армия, така че това, което ние сме направили, ще го изложим. Имам предвид, че още преди две седмици Съветът по отбрана към Министерството на отбраната одобри два от трите проекта, следва съгласуване, след това трябва да влязат в Министерския съвет и да бъдат гласувани от парламента. Става въпрос за новите изтребители и за бронираните машини“, каза Каракачанов. Той обясни, че ресурсът на военната техника, с която разполагаме, започва да изтича и е редно тази техника да се подновява периодично. „Това трябваше да започне да се случва още преди десет години“, подчерта Каракачанов.