Собственикът на „Юнион Ивкони” Ивайло Константинов: Това са единствените жертви след 1 млрд. км за 25 години, коланите спасяват

Ивайло Константинов

 

Наши екипи посетиха почти всички пострадали и близки на починали при катастрофата на АМ “Тракия”, пътниците имат двойна застраховка и могат да претендират за обезщетение

Шофьорът В. Георгиев няма нарушения, автобусът е нов, всичко, което е трябвало да бъде направено от фирмата, е направено на 100%

Издадох заповед шофьорът да не тръгва, преди всички в автобуса да са си сложили коланите

Не петък, 13-и, е виновен, а небрежните шофьори, каза Константинов

След 25-годишен стаж и изминати 1 млрд. км на „Юнион Ивкони” това са единствените жертви. 6-има души си заминаха от този свят с наш автобус.

Страшната катастрофа взе 6 жертви, след като лек автомобил засече автобуса на „Юнион Ивкони”.

Не пожелавам на никого да се чувства така, както аз в момента. Моля се за скорошното оздравяване на пострадалите и за сила на близките и приятелите на починалите, както и за всички участници в тази трагедия. Тя е потресаваща за целия ми екип. -каза собственикът на “Юнион Ивкони” Ивайло Константинов.

Той призна: „Съчувствам на всички участници в инцидента. Не знам дали ще могат да се възстановят и колко време ще отнеме това, което са преживели. Наши екипи се свързаха с близките на жертвите и с почти всички пострадали. Посетиха ги на място и им е оказано пълно съдействие, специално отношение, съчувствие”, каза Ивайло Константинов, въпреки че в случая нито един негов служител не е виновен за трагедията. Фирмата, шофьорът и автобусът са напълно изрядни.

Константинов обясни още: „Всеки един от пътниците, който притежава валиден билет, а такива притежават всички – има застраховка. По гражданската застраховка на виновното лице пътниците биха могли да претендират за всички останали щети. Така че всеки един пътник има две застраховки”.

„Не съм говорил лично с шофьора ми Веселин Георгиев, той също е в болница. Шофьорът няма никакви нарушения, откакто работи във фирмата, той е един от най-добрите. При нас работи от 3 години. Документите му, свързани с почивка и управление  на автобуса, са изрядни. Автобусът е чисто нов, в перфектно състояние. Всичко, което е трябвало да бъде направено от фирмата, е направено на 100%.

Талонът за технически преглед на автобуса

Аз съм този, който пръв повдигна въпроса за коланите и тяхната роля пред медиите. Коланът спасява живот. Когато беше променен Законът за движение по пътищата и коланите станаха задължителни за всички превозни средства, положихме неимоверни усилия да издадем брошури, да обучим шофьорите… С видеоматериали и стикери заляхме пътниците, обучавахме ги в продължение на 1 година, но това не доведе до никакъв ефект. В момента и за леките автомобили коланите за пътниците на задната седалка са задължителни. Да сте видели някой да си поставя колан в автомобил на задната седалка? Когато не срещаш разбиране и никой не санкционира виновните, очевидно това е една мярка, която не работи.
Такава мярка са и предпазните колани. Хората сами са се отказали във времето от нея. Вече издадох заповед шофьорът да не тръгва, преди всички в автобуса да са си сложили коланите.

Всичко, което се отнася за допълнителна сигурност на пътниците, струва страшно много пари. Всички автобуси, производство след 2007 г., са оборудвани с колани.

Във фирмата сме въвели всички модерни европейски правила. Много е грозно, когато в момент, в който имаме жертви, да се намерят хора, които да съсредоточават вниманието си върху щетите, които ние имаме. За 25 г. имаме 1 млрд. км. Това означава 40 млн. км на година за 350 автобуса. Цялата ни система касае ангажиране на стотици хора, много техника и много усилия, както и съвременни софтуерни решения за система на сигурността. Всичко това е много скъпо. Ако „Юнион Ивкони” не беше толкова голяма фирма, не бихме могли да си позволим подобни мерки. Като имате предвид, че браншът се сви наполовина, ние също сме изправени пред големи трудности през последните 5 години”, обясни Константинов.

Аз не съм разследващ, не мога да кажа каква е причината за ПТП-то. Не знам как рено от 1,5 т може да обърне автобус от 15-20 тона. Ще ви кажа обаче, че тренирах лека атлетика и на стадиона едно дете 20 години по-малко от мене ме блъсна и аз паднах по очи. Не знам по силата на какви физически закони ми се случи това. Затова има експерти. Нека да кажат те. Никой няма съмнение каква е причината за инцидента. Но нека да си кажат думата следователите и прокуратурата”, убеден е Константинов. Той допълни още за трагичния инцидент:

„И не петък, 13-и, е виновен, а отново джигитите на пътя. Автобусът е чисто нов, на 2 месеца от завод. Шофьорите са се сменили в Сливен. Отстъпил е единият и е застъпил този, който е управлявал – Веселин. Преди това си е починал. Всичко това е документирано. Така че в тази посока няма никакъв проблем. Лек автомобил рено се е завъртял на пътя, ударил е странично автобуса, той е изхвърчал в канавката. Отклонил го е от пътя и се е обърнал. Гладката е страшна “, допълни Ивайло Константинов.

 

https://viaranews.com/2018/04/15/upravitelyat-na-yunion-ivkoni-georgi-atanasov-avtobusat-ne-se-e-dvizhil-s-previshena-skorost-patnitsite-gledat-s-nasmeshka-na-preduprezhdenieto-da-slagat-kolani/

 

https://viaranews.com/2018/04/15/shofyorat-veselin-georgiev-vsichki-sedalki-sa-oborudvani-s-kolani-no-nikoy-ne-gi-slaga-shofyorkata-kaza-az-sam-vinovna-az-vi-udarih/

 

https://viaranews.com/2018/04/15/obviniha-shofyorkata-na-kolata-tsveta-taskova-ot-karvavata-katastrofa-pri-vakarel-prokuror-angelov-shte-iskame-postoyanen-arest-predi-2-g-e-shofirala-piyana/

 

https://viaranews.com/2018/04/15/tsyalo-selo-izprati-zaginaliya-v-katastrofata-na-am-trakiya-yumer-yumer-pogrebaha-i-fatmagyul-tragnala-pri-dashterya-si-v-germaniya/