Заявление на руския президент Владимир Путин по повод атаката на САЩ

Заявлението на президента на Русия Владимир Путин публикувано на официалния сайт на президентството

«На 14 април САЩ с подкрепата на съюзниците си нанесоха ракетен удар по обектите на въоръжените сили и гражданската инфраструктура на Сирийската Арабска Република.

Без санкции от Съвета за Сигурност на ООН и в нарушение на Устава на ООН, нормите и принципите на международното право беше извършен акт на агресия срещу суверенна държава, която се бори с тероризма.

Отново, както и преди година, когато САЩ атакуваха авиобазата » Шайрат» в Сирия използвайки инсценировката с използването на отравящи вещества срещу гражданското население, този път в сирийската Дума използваха същия предлог създавайки инсценировка за «химическа атака», която беше разкрита. Руските военни експерти, които бяха на мястото не откриха никакви следи от използването на хлор или друго отравящо вещество. Нито един местен жител не потвърди факта на химическата атака.

Организацията по забрана на химическо оръжие изпрати в Сирия свои специалисти за изясняване на всички обстоятелства. Но групата от западните държави цинично пренебрегна това, предприемайки военна акция, без да изчакат резултатите от разследването.

Русия решително и сериозно осъжда нападението над Сирия, където са разположени руски военнослужещи, които помагат на законното правителство в борбата с тероризма.

С действията си САЩ още повече задълбочават хуманитарната катастрофа в Сирия, причинявайки страдания на мирното население, и помагайки на терористите, които седем години терзаят сирийския народ, провокират нова бежанска вълна в тази страна и региона като цяло.

Сегашната ескалация около ситуацията в Сирия оказва разрушително въздействие на цялата система на международните отношения.

Историята ще сложи всичко по местата си, и тя вече е дала тежката отговорност на Вашингтон за кървавата разправа с Югославия, Ирак, Либия.

Русия свиква извънредно спешно заседание на Съвета за Сигурност на ООН за обсъждане на агресивните действия на САЩ и съюзниците им.»

Българска редакция News Front

 bultimes.com

Припомняме,че Министерството на отбраната на Русия преди месец предупреди, че САЩ готвят “химическа атака”,видео:

https://youtu.be/E3szMI-Ngw4