Милиони долари на ЦРУ за подкупи в Афганистан се оказали при Ал Кайда

“Революционно действие е да казваш истината във времена на универсална лъжа”

Оказа се, че пари на ЦРУ, предназначени за купуването на послушанието на правителството и президента на Афганистан са попаднали в ръцете на Ал Кайда. Това разкрива разсекретен документ на кореспонденция между Осама бин Ладен и високопоставен член на терористичната организация

Документи, разсекретени като доказателствени материали в процес срещу заподозрян терорист разкриват, че милиони долари от ЦРУ са попаднали в ръцете на Ал Кайда през 2010 година.

Парите са били използвани от афганистански политици за плащане на откупи.

По този начин за пореден път американски пари, изсипани някъде в Близкия изток от ЦРУ попадат в ръцете на терористите. Сега дори, когато собственият им „Франкенщайн“, или един от много такива – Ал Кайда отдавна се обърна срещу тях и след атентатите от 11 септември, когато САЩ обяви „кръстоносен поход“ срещу тероризма в Близкия изток (често служещо за оправдание за всевъзможни интервенции, целящи постигането на съвсем други цели и недотам благородни цели и начинания) се оказва, че поне до 2010 година десетки милиони от ЦРУ са се вливали в Ал Кайда.

Разсекретена коренспонденция по делото срещу Абид Насер, пакистански член на Ал Кайда, осъден в Бруклин за терористичен заговор, целящ взривяването на британски търговски център разкриват как милиони от ЦРУ са попаднали в ръцете на неговите събратя в Ал Кайда. Произхода на документите е повече от интересен. С тях властите в САЩ се сдобиха след рейда срещу къщата на Осама бин Ладен, когато той беше убит от американските морски пехотинци.

За разлика от годините, в които САЩ подкрепяха Ал Кайда и „саудитския бизнесмен и антикомунист“ Осама бин Ладен най-официално в този случай, както разкриват документите, парите на ЦРУ са били докопани от Ал Кайда, след като отвлекли Абдул Фарахи, посланик на Афганистан в Пакистан и поискали $5 млн.долара за освобождаването му. Сумата се видяла твърде висока на афганистанските власти в Кабул и те неправомерно решили да използват пари от банковата сметка, свързана с ЦРУ, чрез която са се осъществявали плащания срещу послушанието на афганистанския президент Хамид Карзай.

Парите дошли в много подходящ момент, когато серия от удари с безпилотни самолети силно осакатили техните редици. С неочаквания капитал от ЦРУ те вляли нов живот в организацията и закупили голямо количество оръжия.

1019504111

„Този месец Аллах ни благослови с добро количество пари“, пише високопоставения член на Ал Кайда Атиях Абд ал-Рахман в писмото си до Осама бин Ладен, което беше намерено от морските тюлени след успешната операция за ликвидирането му в къщата му в Пакистан.
Ладен отговаря хладно и предпазливо на това писмо, очевидно притеснен от източника на тези пари и предупреждава, че това може да е умишлено заложен капан на ЦРУ. Той дори изпада в по-дълбока конспирация и предупреждава, че парите може да са напръскани с радиация или отрова, или да има проследяващи устройства. Затова лидерът на Ал Кайда наредил парите да бъдат обменени в други валути – два пъти в различни банки.

Официалната политика на САЩ е да не преговаря и да не изплаща откупи на терористи. Въпреки че ЦРУ разбрали за случая те продължили да наливат огромни суми в банковата сметка, предназначена за афганистанския президент Хамид Карзай чак до миналата година, когато той се оттегли от поста си.

ЦРУ подкрепя Ал Кайда и сродните ѝ организации почти половин век. Има няколко тренировъчни лагера, където ЦРУ обучаваше и въоръжаваше муджахидините. Един от най-важните е този в Пакистан. Той се използва и до днес, когато се обучават т.нар. „бунтовници“, които после се вкарват в Сирия. За периода 1982-1992 от ЦРУ са обучени над 35 000 джихадисти от 43 различни ислямски държави, които да се включат в Ал Кайда и други организации под нейното крило. Основоположника на тази политика е Роналд Рейгън. Съединените щати не само обучаваха, въоръжаваха и спонсорираха ислямски екстремисти. САЩ влагаше милиони в програми за обучаване на ученици в Афганистан. Но там те бяха запознавани с книги, съдържащи радикални и ислямистки послания и изпълнени с гневна пропаганда, с която промиваха мозъците на афганистанските деца.

През 1979 г. Осама бин Ладен беше вербуван от ЦРУ и след това неговите муджхадини от Ал Кайда получиха солидна подготовка в Пакистан (предимно), за да бъдат пуснати срещу съветите.