Людмил Янков-младши и дъщеря му Мадлена почетоха паметта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков в Кюстендил

ТД “Осогово”, областният управител Виктор Янев, кметът на Кюстендил Петър Паунов и много приятели положиха цветя на паметника

 

Людмил Янков-младши със съпругата си Маргарита и 2- годишната им дъщеря Мадлена поднесоха цветя на паметника в Кюстендил на загиналите преди 30 години двама алпинисти – Людмил Янков и Стоян Наков.

Глави в знак на признателност и почит сведоха десетки приятели, членове на ТД “Осогово”, областният управител Виктор Янев, кметът на Кюстендил Петър Паунов, много граждани. Паметникът в Кюстендил бе отрупан с венци и цветя. Ученици от ОУ “Проф. Марин Дринов” цитираха стихотворенияq написани от Людмил Янков, като бяха споменати и покорените от двамата алпинисти върхове. Да почетат подвига на Людмил Янков и Стоян Наков, бяха дошли и много ученици от учебни заведения в града.

Туристически хор “Осоговско ехо” изпълни песента за Людмил Янков, който бе част от експедициите “Лхотце 81” и “Еверест 84”, при последната от които с невероятна скорост се изкачва от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на “един дъх”, за да окаже помощ на Христо Проданов. Стоян Наков, който на 10 април щеше да навърши 55 години, е участник в експедицията до Памир през 1987 г.

Людмил Янков и Стоян Наков загиват на 17 април през 1988 година под връх Камилата в Рила планина по време на тренировъчен лагер.