Танцьорите на хореографа с дупнишки корени Станимир Минев люляха Милано с нашенски ритми, 18-годишният Денис Благовестов от Дупница обра овациите

 

Цветелина Алексиева, също с дупнишка жилка, и Мис България 2016 Габи Кирова станаха водещи на “Българска пролет в Милано” в парка “Семпионе”

 

Стотици българи посрещнаха “Българска пролет в Милано” в парка “Семпионе”, пред двореца „Сфорцеско”, в центъра на Милано на 14 април.

Дупничанката Красимира Димитрова (в средата) с две от изпълнителките

Инициатор и организатор на културното събитие бе Фолклорна работилница „Ритмика” към Българската асоциация за културен обмен в Милано, информира Ана Сотирова, председател на асоциацията. Специални гости бяха Юношеският танцов състав “Луди-млади ” и Фолклорен клуб “Гераците” към НЧ “Елин Пелин-1997” от Варна.

„Българската общност, много туристи и италианци в Милано се насладиха на завидното майсторство на Фолклорна работилница “Ритмика”, която беше и домакин на събитието.

Богатата фолклорна програма впечатли стотици зрители, които не издържаха на фолклорните ритми и пъстротата на невероятните български носии. Хореограф на „Ритмика” е Станимир Минев, който има дупнишки произход и впечатли с хореографиите присъстващите. Гостите от Варна също демонстрираха завидно майсторство с танци от Северняшкия край, а накрая на тържеството всички се хванаха на голямо българско хоро в сърцето на Милано.

С този фолклорен концерт се сложи началото на един културен обмен между фолклорни групи в България и Италия, защото “не се гаси туй, що не гасне“. И както каза г-жа Пинелопи Ксантополоу – организатор на  пътуването, “Да си патриот в България – не е лесно, но да си такъв в чужбина – е още по-трудно”.

Най-младият и надежден танцьор от „Ритмика” е 18-годишният Денис Благовестов от Дупница, ревностно следван и поощряван от майка си Зоя и баща си Благовест. Цветелина Алексиева, с дупнишки произход, пък беше и водеща на събитието заедно с Габриела Кирова от Варна – Мис България 2016. Други дупничани са Милена Минева, Зоя Алексиева, Валентин и Таня Димитрови и много други, които не пропускат такива културни мероприятия.

След концерта веселбата продължи в предварително организираната за случая хоротека в Милано, с хапване, пийване и хора до зори”, разказа за „Вяра” дупничанката Красимира Димитрова, която от години живее в Милано.