Бившата жена на Драгановеца – Ирена Кръстева от Перник, е източила 192 000 лв. от европари, повдигнато й е обвинение

 

Кръстева вече е осъждана за подобно престъпление, според запознати по документи е разведена с наркобоса, но поддържала добри отношения с него

 

 

Бизнесдамата, която е обвинена за организиране на престъпна група, която е точила пари от европейски фондове, е бившата жена на небезизвестния пернишки наркобос Стоян Кръстев-Драгановеца – Ирена Кръстева. Срещу нея вече има повдигнато обвинение, а останалите двама, които също са с обвинения, по неофициална информация са неин съдружник и служител на земеделското министерство.

Както „Вяра” писа, служители на ГДБОП са провели операция на територията на Перник, Радомир и ковачевското село Ракиловци, при която са неутрализирали организирана престъпна група, занимавала се с неправомерно усвояване на средства от еврофондове на територията на Пернишка област. Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Претърсени са пет адреса в трите населени места, откъдето са иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на организираната престъпна група. Според събраната до момента информация тя е създадена през 2015 г., а неин лидер била въпросната бизнесдама, неколкократно осъждана, включително и за злоупотреби с фондове от ЕС.

Кръстева, която според запознати по документи е разведена с Драгановеца, но поддържала добри отношения с него, е организирала схемата, регистрирайки роми като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на Програмата за развитие на селските райони – „Създаване на стопанства на млади фермери“. Целта била да се доберат до европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Седем роми успели да се докопат до европейските средства след одобрено финансиране. Те посочили, че ще гледат червеите на ниви, собственост на Кръстева и майка й. След първоначалната подготовка на лехите за биотор „производителите“ получили преводи на първите траншове от по 24 000 лева, като на един тях дори било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв. Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв. не е извършвана никаква дейност. Разследващи разкрили, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата.

На Ирена Кръстева и другите двама обвинени са наложени мерки за неотклонение «парична гаранция» в размер на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.

Ирена Кръстева и майка й не за пръв път имат вземане-даване с полицията.

През март 2012 година Ирена бе задържана от служителите на реда след щура гонка по главен път Е-79. Тогава тя не се подчинила на стоппалка и с бясна скорост избягала от униформените. Повече от 20 километра полицаите преследвали известната бизнесдама, която взела значителна преднина с чисто новия си “Форд Мондео” пред старичкия “Опел Астра” на полицаите от главен път Е-79.

Ченгетата я спрели за проверка точно в района на магистралата край Дупница. Автомобилът й бил пълен до горе с мастербоксове цигари без бандерол – купето и багажникът били претъпкани.

Ирена се отклонила от магистралата през Дяково в посока Бобов дол. Две РПУ-та били вдигнати на бойна нога да я преследват. Три патрулки тръгнали след форда й без шансове да я догонят.

Полицаи от РПУ в Бобов дол успели да я спрат, като застлали главния път на изхода от Бобов дол в посока Кюстендил с шипове, които пробили гумите на форда и колата спряла в крайпътна канавка. Ирена и майка й са освободени след 24-часово задържане.

През юни 2013 година бившата съпруга на наркотрафиканта отново бе задържана с контрабандни цигари. Антимафиотите тогава бяха иззели 12 500 тютюневи изделия без бандерол.

Акцията бе проведена в пернишкото село Големо Бучино. Там бил спрян за проверка товарен автомобил „Ивеко”. В него спецполицаите открили над 12 500 кутии цигари без задължителния стикер.

Кръстева е осъждана за нелегално разпространение на акцизни стоки и за съставяне на неверни документи за кредитиране.

Името на Драгановеца нашумява с отвличането на певицата Тони Дачева. На 10 септември 2005 г. той и брат му Кръстьо канят в “Райски кът” певиците Тони Дачева, Алисия, Теодора и Ивена, за да попеят на купона по случай закриването на летния туристически сезон. В сутрешните часове на 11 септември Алисия, Теодора и Ивена получават хонорарите си, събират си багажа и си заминават. По предложение на Драгановеца Тони Дачева и личната й озвучителка остават да преспят в “Райски кът”. На сутринта обаче двете “най-любезно” са уведомени от Стоян Кръстев, че не могат да напуснат територията на хотела, защото Дачева е получила 1400 лв. хонорар, но вместо шест песни е изпяла само две. Фолкпевицата успяла да се освободи, след като се обадила на приятеля си по онова време Найден Милков (един от основателите на Първа частна милиция в Бургас). Той реагирал веднага и се обадил в полицията. През януари тази година Драгановеца беше осъден на осем години лишаване от свобода и 100 000 лева глоба. На три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок и глоба в размер на 20 000 лева е осъден съучастникът му Димитър Димитров-Котарака за участие в трафик на хероин от Турция за България.