Гърци се заселиха в недовършените хотели на Банско

 

Гърци, които предпочитат да се издържат от наеми на имотите си в южната ни съседка, вместо да работят, заселиха Банско. Чужденците, които останали без препитание, масово се настанявали в пустеещи апартаменти и недовършени хотели, за да могат през това време да отдават собствените си жилища под наем. Според информация от местните цяло семейство можело да си осигури покрив над главата у нас за не повече от 200 лева на месец, които отивали за наемането на две стаи в Банско, които обаче не са в идеалния център на курортния град.

За същия период пък те прибирали поне 2000 евро от наем на собственото си жилище в Гърция, което давали на туристи. Така с парите от рентата те спокойно си живеели у нас, че дори им оставали и пари настрана, които в Гърция иначе щели да похарчат бързо заради поскъпването на живота там.
“Цяло Банско се напълни с гърци. Не влизат в заведения, а пазаруват чипсове и солети, защото в помещенията, които наемат, рядко има кухня, на която да си сготвят”, разказа бански магазинер пред “Монитор”. Мъжът има помещение на главната улица, която води до лифта, и всеки ден ставал свидетел на разходките на гърците из града. Той дори завързал познанство с някои от тях.