Сблъсък! Войната в Сирия изправи един срещу друг ОДБ- лидерът К. Костадинов от Дупница и ГЕРБ -симпатизантът Емил Витанов от Сандански: Б. Асад докрай си оста­ва ПОСЛЕДНА КРЕПОСТ на светската власт и християнството в Арабския изток!

Емил Витанов се моли за мир в Сирия и благоденствието на България.

Лидерът на ОДБ Костадин Костанинов от Дупница: Асад е сунит и диктатор!

Изказване на президента Румен Радев срещу САЩ за въздушните на САЩ и съюзниците в Сирия продължава да е тема номер едно за читателите ни в Югозапада. На фейсбукстраницата на вестник ВЯРА избухнаха 10-ки коментари, още повече писма получихме и на редакционната поща. Повечето наши читатели изразяват подкрепата си към президента Радев и ролята на Русия в конфликта, като изразяват острото си възмущение от агресията на САЩ и незаконното разполагане на над 20 американски военни бази в Сирия, те изразяват и съпричастност и загриженост към съдбата на Сирия.

Ето какво ни пише Борис Тодоров от Благоевград: “За цялата световна общност бе ясно, че в Сирия (през време на чудовищната война инспирирана заради мераците на сунитските монархии в Залива да прокарат тръбите от газонаходищата в Южен Парс през сирийската територия в посока Европа) се осъществяваше истински тотален геноцид (от ИЗРОДИ – екстремистки джихадистки групировки, производни на ССА, „Мюсюлмански братя“, ИДИЛ и „Ал Кайда“: Ал-Нусра, Ал-Фарук, Ахрар ал-Шам, Лиуа-ат-тауахид, Сукур-ал-шам, Лиуа-ал-хак, Ансар-аш-шам, Джаиш-ал-ислам /всички изповядващи салафитско-уахабитската идеология, щедро финансирани от Емирство Катар, КСА и Турция/) над христи­янското население, насочен към пълно „зачистване” на територията на древните християнски общности в тази СВЯТА земя. Стотици хи­ляди бежанци-християни напуснаха местата, където техните предци, въпреки походите (през вековете) на арабските халифи, сел­джукските и османските султани, управлението на арабските националисти, са могли да просъществуват почти две хилядолетия.”

“На територията на Сирия, всички сирийски християни на практика ПОДКРЕПИХА президента Башар Асад и курса му за ликвидиране на екстремистите. Упра­влението на Асад докрай си оста­ва ПОСЛЕДНА КРЕПОСТ на светската власт в Арабския изток но, това няма как да го знаят хората в България, заради натовската политика на държавата ни .  Посочете  ЕДИН християнски град в Сирия завоюван от джихадистите, който да не е бил напълно-разрушен от тях!” -подчертава Тони Стефанова от Кресна.

Костадин Костадинов

“Асад е диктатор, който защитава собствената си диктатура-царство, включваща християни, шийти, кюрди и т.н., но най много са сунитите. Самият Асад е сунит. Да, убиваше предимно кюрди и шийти, не християни, но това живот ли е?”- категоричен е лидерът на ОДБ в Дупница Костадин Костадинов, който е общински съветник в местния парламент. Справкав Уикипедия сочи, че Костадинов е дезинформиран.

“Асад принадлежи към религиозната общност на т.нар. Алауити, които образуват политическия елит на сирийската държава. Новият президент на Сирия е запален привърженик на интернет и застъпва тезата за развитието на компютърните технологии в Сирия.” – пише електронната енциклопедия.

Един от най-добре осведомените санданчани по темата е екологът от Сандански д-р Емил Витанов. Той не само има академични познания, защото е чел много книги, но и е ходил в страните от Близкия Изток. И при това неведнъж и така е опознал достатъчно добре региона. “Освен това имам приятели и познати в Сирия, които ежедневно ме информират за случващото се в тази размирна страна, общувам с едни от най-добрите арабисти в България. Ето какво ни пише той: “Когато папа Йоан Павел II посетил (през 2001-ва г.) Сирия неслучайно е казал: „СИРИЯ Е ЛЮЛКА НА ХРИСТИЯНСТВОТО”. Добре е да знаете кратуни празни, че именно АРАМЕЙЦИТЕ (сириански народ), са основоположници и разпространители на християнството. Исус е говорил на западен арамейски език, който днес се говори единствено на територията на Сирия, по-точно в три града: Маалула, Бах’а и Джубадин. Самото име „Сирия“ произлиза от гръцкото “ Сурия“, термин, с който гърците наричали територията на сирианските народи – асирийци, арамейци и т.н. Асирийската източна църква се смята за НАЙ-СТАРОТО отделно ХРИСТИЯНСКО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ. На практика днес християните в Сирия са наследници на най-старите християни в света. В библейски времена Дамаск е бил ПЪРВИЯТ голям християнски град и там е имало повече християни, от която и да е била част на света. Антиохийската църква е НАЙ-СТАРАТА от 4-те древни източни патриаршии, основана от самите апостоли Петър и Павел. Именно в Антиохия започва разпространението на християнството, и то започва с тръгването на апостол Павел към Дамаск. Днес центърът на антиохийската църква е в Дамаск (временно бе преместен в Ливан), а патриаршии по традиция са СИРИЙЦИ. В Сирия са някои от най-старите християнски храмове и манастири. Затова сирийските християни са толкова привързани към тази страна. Защото това е РОДИНАТА на християнството.

Има близо 2,5 милиона християни в Сирия, което прави около 10-12% от населението на тази страна. Съставът им е доста пъстър:
Антиохски православни – 36 %
Сирийски православни – 22,5%
Католици – 26% (повечето са гръцки католици)
Арменска църква – 11% (около 200 000 арменци, предимно живеещи в Алепо)
Асирийска църква – 5%
Има малко протестанти и от други деноминации (маронити, якубити и др).
В състава на Антиохийската църква влизат 22 епархии, 6 от които са в Сирия – това са епархиите Дамаск, Ла­такия, Халеба (Алепо), Хама (Епитания), Хомс (Емеса), Ес-Сувейда (Бостра). Още 6 епархии на църквата се намират в съ­седен Ливан – това са епархиите Бейрут (Беритос), Триполи, Аккара (Аркадия), Ел-Хадат (Библос и Ботрос), Захли (Хели­ополис и Селевкия) и Мердж-Аюн ( Тир и Сидон). Общият брой на енориашите от Антиохийската православна църква в света е 2 млн. души, като 1 млн. последо­ватели на църквата живеят в СИРИЯ.
На терито­рията на Сирия действат Антиохийската патриаршия на Мелкитската църква, Ар­хиепархия Дамаск, Архиепархия Алепо, Архиепархия Босра и Хауран, Архиепар­хия Хомс и Архиепархия Лаодикея. Територията на Сирия също така е об­хваната от архиепархията Алепо от Ар­менската католическа църква. Сирийска­та католическа църква пък има три епархии на територията на Сирия – в Дамаск, Алепо и Хомс.
Близо 330 000-350 000 християни избягаха от Ирак в Сирия през последното десетилетие. Добре е да се запитаме,  защо тези хора са избягали точно в Сирия…Б. Асад докрай си оста­ва ПОСЛЕДНА КРЕПОСТ на светската власт и християнството в Арабския изток. Нека да видим какви са ПРАВАТА на християните в Сирия при управлението на фамилия Асад:
В християнските населени места хората почиват в събота и неделя, като НИКЪДЕ на друго място в мюсюлманския свят това го няма. Християнските празници са ОФИЦИАЛНИ държавни празници в Сирия. В смесените градове, всеки християнин има право на молитвено служение в неделя сутрин, като никой няма право да му държи сметка за това. В населените с християни градове, миряните могат свободно и по всяко време да извършват богослужения в храмовете си.
Държавата ФИНАНСИРА строежи и на църкви, и на джамии.
Сирийската държава осигурява БЕЗПЛАТНО образование и здравеопазване за ВСИЧКИ РЕЛИГИОЗНИ ГРУПИ. По конституция Сирия е СВЕТСКА държава и НЕ фаворизира нито една религия над друга.
Християните имат отделни съдилища за дела като сключвания на граждански брак, за разводи, за определяне на наследство и т.н., които да са съгласувани с Библията.
Има разбирателство между отделните религиозни групи да не се проповядва дадена религия на други религиозни групи.
Изключително висок е процентът на християните с висше образование.”