Червеният генерал от Джерман Б. Тасков марширува към кметския пост в Дупница, черта стратегия на по чашка с другари в мазето на полицията

Борислав Тасков и синът на Давков – Георги, който бе гласен за лидер на ГОРД в Дупница през 2012 г

 

Червеният генерал от Джерман Борислав Тасков марширува към кметския пост в Дупница, шушука се усилено в редиците на БСП, издадоха източници на вестник „Вяра”. Предложението, което все още се обсъжда в тесен кръг, е хвърлено на масата в щабквартирата на червените в Дупница – популярно заведение, позиционирано в приземния етаж на сградата на полицията в града.

Б. Тасков на трапеза с бизнесмена от Дупница Давко Давков

„На масата до Тасков беше бившият му работодател, който Братя Галеви кръстиха „унищожителя на дупнишката икономика” – Давко Давков”, съобщиха нашите източници.

Кирил Бурановски

Както е известно, той е председател на „FS Холдинг”, с който лапна над 5 дупнишки предприятия, които изчезнаха от картата, сред тях емблематичните за Дупница Обувен завод и Авторемонтен завод.

На срещата са били и бившият, и настоящият шеф на ТЕЦ „Бобов дол” Кирил Бурановски и Емил Христов, компания им правил и съветникът Георги Пехливански. Както е известно, макар Христов да е съветник от БДЦ, винаги, когато е на сесия на Общинския съвет, или подкрепя БСП, или не гласува.

„Имаше и други и всички оживено коментираха как ще вържат кънките на кмета Методи Чимев и екипа му. „Няма време, изборите идват, чукат на вратата” и „Евала на Борката, спря депото. Като станеш кмет, ще го сложим, където кажеш ти, наздраве”, се коментирало на масата според хората, станали свидетели на тайната вечеря. Те се чудят дали това е майтап, или е истина. Факт е, че Борислав Тасков заедно с Кирил Бурановски и Давко Давков успяха да вдигнат цялото село Джерман и при това почти винаги в почивни дни. Така те успяха да спечелят серия репортажи и в националния ефир срещу изграждането на депото. По този начин обаче блокираха усвояването на над 35 млн. евро, предвидени за проекта, а миналата година през целия септември в Дупница едва се дишаше заради запалилото се старо сметище, което вече е закрито.

Червеният отпор вкара в съда решението на общинските съветници за новото депо край Джерман, което забави проекта и до ден днешен депо няма. Делото беше спечелено от община Дупница, ВАС каза „да” на оценката за въздействие на околната среда, която те оспорваха.

Тасков е бивш кмет на Джерман, в момента е снабдител на санаториума в Сапарева баня. Пътят му към община Дупница обаче минава през одобрението на областния лидер на БСП Станислав Павлов. Все още не е ясно дали той би благословил подобна стъпка. На предишните местни избори кандидатът на БСП беше настоящият депутат Иван Ибришимов, който загуби вота с разлика от около 1000 гласа. На всички е ясно, че кметският пост може да се спечели само със силна кандидатура. „Каквито и планове да се кроят на маса на по чашка, едва ли Тасков покрива тези изисквания, макар след протестите в Джерман да получи висок пост в българското посолство в Загреб, където се е разписвал срещу сума от 5000 лв. на месец, съобщиха местни лидери на пресконференции”, са коментарите в Дупница.