Кметът Камбитов удари първа копка на проект от 4 614 628 лв. за облагородяване на Благоевград

Първа копка удари днес кметът на община Благоевград Атанас Камбитов на обект по проект „Благоустрояване на градската среда“. Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“ и предвижда благоустрояване на IV микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен“ до ЮЗУ „Неофит Рилски“. По думите на градоначалника  това е един от най- трудните проекти, реализирани от община Благоевград.

 

„Правим, това което обещахме! Изграждаме нови тротоари, полагаме асфалт, водопровод и канализация, осветление, озеленяване. Правим всичко това, за да може IV микрорайон да придобие европейски облик. В момента там, има нови сгради, а хората ходят в кал. „Благоустрояване на градската среда“ е един от най-трудните проекти, които реализирахме. Благодаря на целия екип, защото за пореден път доказахме, че Община Благоевград има необходимия капацитет да се справя с всякакви трудности“, подчерта кметът д-р Атанас Камбитов.
На церемонията присъстваха евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, председателят на ОбС- Радослав Тасков, заместник-кметовете на Благоевград Христина Шопова, Зорница Кралева, Иво Николов,инж. Емилия Тунева, , духовни лица, представители на институции и политически партии, граждани.
Шестте улици, които обхваща обектът са „Ветрен”, ул. „Роден край”, ул. „Черно море”, ул. „Съединение”, ул. „Независимост” и ул. „Руен”.
Районът е една от най-новите жилищни зони в града, а в него живеят предимно от хора в трудоспособна възраст. Мястото на живеене е в непосредствена близост до ЮЗУ и болничните заведения на Благоевград, заради което неговото благоустрояване е крайно наложително, тъй като ще осигури добра транспортна обвързаност с централна градска част, както нормалното и безопасно придвижване на живеещите в района.
Проект „Благоустрояване на градската среда” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” ‎‎‎‎‎2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на обекта е ‎‎‎‎‎3 568 618.58 лв, които се предоставят като безвъзмездна финансова помощ по проекта от ЕС.
‎‎‎‎‎1 016 305.55 лв. са предвидени за изграждане на ВиК мрежи, които Община Благоевград ще получи като финансиране от Републиканския бюджет.
Непосредствено преди церемонията за първа копка бе дадена и пресконференция, на която подробно бе представен проектът от инж. Емилия Тунева, заместник- кмет по строителство и сигурност и ръководител на проекта.