Почина отец Вергил от Сапарева баня, преди месец отец Георги Паликарски го отстранил от църковното настоятелство

Отец Вергил/с бялата брада вдясно/ с приятели.

Сърцето на отец Вергил Андреев спря внезапно днес в църква ” Света Богородица” в Сапарева баня. Свещеникът се пресели в царството Небесно призори, но не по време на Утринното богослужение, а в леглото си. Дядо Вергил от 30 години си беше направил спаня в двора на църквата и там си живееше, въпреки, че си има къщи в и Сапарев баня, и в с. Сапарево. Той е на 83 години. Съпругата му Надежда Андрееве почина преди 5 години и бе погребана в двора на църквата. Дядо Вергил много искал и той да бъде погребан в църквата, но местните хора смятат, че желанието на семейството, е в разрез с установените норми и е повод за големи разправии. Преди месец с треперещи ръце дядо Вергил изчел заповед на архиерейският наместник отец Георги Паликарски от Дупница, с която е отстранен от длъжност- председател на църковното настоятелство в Сапарева баня.

“Ръцете му трепереха, гласът си загуби, но се изправи пред олтара и прочете, че е отстранен от длъжност и на негово място е назначен 40 -годишният Димитър Фелибев. Отец Георги дава път на младите, не е сторил лошо, но заповедта смут много силно дядо Вергил и допринесе най- вероятно да си отиде по- бързо от този свят, въпреки, че от няколко месеца бе немощен и залиташе по време на служба. Божият служител се молил пред олтара за опрощаване на греховете и за общение със Светия дух, за да пристъпи пречистен към Тайнството на светата Евхаристия.” – разказаха мирянки.

“Отецът изпълняваше свещеническото си задължение. Бог го прибра при себе си. Добър човек беше, има син и дъщеря, внучета и правнучета.”, коментираха покрусени.  Гробът на отец Вергил- вечното му жилище на светлината оттук насетне, ще бъде в двора на храма, както подобава на добър християнин и достоен свещенослужител, обърнат с лице към изток – символ на очакваното Второ Христово пришествие.- казаха сапаревобанци.